2024. május 2. - Zsigmond

Interneten szerveződnek a tüntetések

Bár a világ a gazdasági válságra megoldást kereső G20-csúcsra figyel, a beszámolókban a helyszín közelében tüntetők is feltűnnek. A demonstrációk ma már nem csak az utcákon, hanem a közösségi oldalakon és a kibertér más területein is zajlanak.
2009. április 2. csütörtök 19:07 - HírExtra
A tüntetők már régóta használják a demonstrációk és a direkt akciók megszervezésére és hirdetésére az internetet, a mobiltechnológia és a közösségi média összekapcsolódása révén azonban a tiltakozások új tere jött létre - írja a The Daily Telegraph.

A villámcsődület (flash mob) szerveződési alapelveit már a tüntetők is átvették, a módszerek révén lehetővé válik számukra, hogy nagy létszámban rövid idő alatt gyűljenek össze - mielőtt a rendőrség megakadályozhatná szándékukat.

A közösségi portálok közül különösen a Twitter van a tiltakozók hasznára. Egy hétvégi londoni felvonuláson, amely az emberek érdekeinek figyelembe vételére hívott fel, egy Megamouth (Nagy száj) névre keresztelt köpenyes szuperhős a Twitteren közzétett üzeneteket kiabálta bele hangszórójába.

A londoni G20 tanácskozást felvezető hetekben a rendőrség megfigyelte ezeket az oldalakat, annak érdekében, hogy egy lépéssel a tüntetők előtt maradjanak. Egy vezető rendőrtiszt arra figyelmeztetett: London utcáin macska-egér harc alakulhat ki, mivel a rendőrség megpróbálja útját állni az interneten keresztül gyorsan megszervezett és fellobbanó incidenseknek.

A G20-al kapcsolatos ügyek kommunikációját tekintve szintén a Twitter bizonyult a legpezsgőbbnek. A Twitscoop és a Twitterfall weboldalak világos képet adnak arról, hogy melyek a Twitteren megvitatott "legmenőbb topikok", és könnyű hozzáférést biztosítanak a tweet néven ismert üzenetekhez. A Twitter ereje az egyszerű üzeneteket kiterjedt és könnyedén követhető párbeszéddé alakító képességében rejlik. Az érdekes témák általában azért bukkannak felszínre, mert vonzzák más felhasználók nézeteit és véleményét - írja a lap.

A G20 ellen tüntető csoportok a Facebookon is jelen vannak, A G20 Meltdown nevű csoportnak több mint háromezer tagja van, akik elkötelezetten részt vesznek az élénk vitákban, legyen szó akár tüntetési taktikáktól, vagy a tanácskozást övező médiafelhajtásról. Más környezetvédő- és kapitalizmusellenes csoportok pedig azért kedvelik az oldalt, mert annak révén könnyedén tudják informálni támogatóikat.

A tüntetők a Flickr, és a TwitPic nevű fényképmegosztó oldalakat is felhasználják, ezeken a tüntetésekről szóló képek láthatók. A felvételek változatossága és gyors elérhetősége részben a modern, beépített kamerával rendelkező mobilkészülékeknek köszönhető, amelyekről közvetlenül fel lehet tölteni az internetre a képeket.

A videomegosztó portálok szintén népszerűek a tüntetők körében, csakúgy mint a Google Maps közelmúltban bevezetett új szolgáltatása, a Street View. Ezt a portált a tüntetések, és a találkozóhelyek gyors megtervezéséhez használják a csoportok. De léteznek már olyan oldalak is, amelyek egyszerre mutatják a térképeken a tüntetések helyszínét, és számolnak be azok témájáról, valamint a szervezőkről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását