2024. május 3. - Tímea, Irma

Nemzetközi szabályozás védené a családokat

Közös európai családjogi szabályozás megteremtéséről, európai örökségi bizonyítvány lehetőségéről és az európai közokiratok intézésnek egyszerűsítéséről értekeztek a résztvevők a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) csütörtöki budapesti konferenciáján - tájékoztatta az MTI-t a kamara.
2009. április 2. csütörtök 15:55 - HírExtra
Az egyik alapvető probléma, hogy több európai jogrendszer nem ismeri el a közokirat fogalmát és ez nehezíti a határokon átnyúló ügyintézést. Ezért az okiratok megfeleltetését egységessé kell tenni az Európai Unió tagországai között - ismertette az alapproblémát Tóth Ádám, a MOKK elnöke.

Az öröklési joggal kapcsolatban szintén az eltérő jogrendszerek okozzák a problémát, pedig ma már természetes európai igény az okiratokkal és házassági vagyonjoggal, öröklési joggal, hagyatékkal kapcsolatos határon átnyúló ügyek gyors és egyszerű intézése - mondta a MOKK elnöke a konferencián.

Tóth Ádám szerint a probléma rendezésének első lépése az Európai Bizottság európai öröklési rendelete, melyet várhatóan még ebben a hónapban bemutatnak. Az intézkedéssel egyszerűbbé válnak az örökösödési eljárások és előreláthatólag elejét veszi számos határokon átnyúló hagyatéki vitának.

A rendezvényen hazai ügyvédi irodák, jogászszövetségek, az igazságszolgáltatás hazai szervei, családjogi szervezetek és szakértők, a hazai egyetemek képviselői, valamint közjegyzők vettek részt.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara köztestület, mely a legfőbb önkormányzati szervként képviseli a közjegyzői kart és szervezeteit. Az érdekvédelmi szervezet jogszabályokat kezdeményez és közreműködik azok előkészítésében. A közjegyzői kar irányításával és szervezésével kapcsolatban állami feladatokat lát el, működteti a közjegyzői levéltárat, illetve közhitelű és egyéb központi nyilvántartást vezet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását