2024. május 20. - Bernát, Felícia

MSZP: Mindenki elfogadta a Bajnai-csomagot

A szocialista frakciótagok közül mindenki leadta a Bajnai Gordon tervezett intézkedéseit tartalmazó politikai nyilatkozatot, egyetlen, jelenleg külföldön tartózkodó képviselő kivételével, de vasárnapra ő is aláírja - jelentette be Tóbiás József frakcióigazgató pénteken.
2009. április 3. péntek 16:20 - HírExtra
Kérdésre válaszolva közölte: az MSZP-frakciónak 188 aktív tagja van,187 nyilatkozatot megkaptak; a frakcióigazgató nem kívánta megnevezni, ki az, aki technikai okok miatt eddig nem adta le a dokumentumot.

Az aláírt nyilatkozatokat egyesek személyesen hozták el a frakcióvezetéshez, mások elektronikus aláírással e-mailban, megint mások faxon jutatták el - tette hozzá Tóbiás József.

Tóbiás József hangsúlyozta: az MSZP-frakció egyöntetűen vállalta, hogy támogatja a Bajnai Gordon vezette kormány létrehozását. Az aláírást mindenki szabad akaratából vállalta, azok mégis a frakció egységét jelzik - szögezte le a frakcióigazgató, aki a sajtónak felmutatta azt a két dossziét, amely összefűzve tartalmazta az aláírt politikai nyilatkozatokat.

Szavai szerint a kormányalakítás első feltétele teljesült, a vasárnapi kongresszus pedig minden bizonnyal megteszi a következő lépést. Ezt követően a konstruktív bizalmatlanság intézményével április 14-én feláll az új kabinet - közölte a politikus.

Tóbiás József kiemelte: a politikai nyilatkozat nem kormányprogram, hanem egy gyors intézkedéssor, amelyet az ország érdekében meg kell lépni. Mint mondta, a következő hetekben újabb egyeztetéseket tartanak a további lépésekről.

A frakcióvezetés nem számít arra, hogy az aláírások ellenére lennének olyanok, akik mégsem szavazzák meg a parlamentben azokat az intézkedéseket, amelyeket a nyilatkozat felsorol - jelentette ki.

Az MTI információi szerint Lendvai Ildikó leendő pártelnök a nyilatkozatokat a vasárnapi kongresszuson egy kötegben adja majd át Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltnek.

A dokumentum szövege szerint a képviselők az ország iránti felelősségtől vezetve aláírásukkal vállalják, hogy a válságkezelő program végrehajtásához az Országgyűlésben megteremtik és biztosítják a felelős többséget; az intézkedéseket megszavazzák, és azokhoz módosító indítványt kizárólag a kormánnyal történt előzetes egyeztetést követően nyújthatnak be.

Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt - két nappal azután, hogy felkérték a posztra - hétfőn beszélt a szocialista frakciónak arról, hogy akkor vállalja el véglegesen a jelöltséget, ha az MSZP és az SZDSZ képviselői aláírják a nyilatkozatot.

A dokumentum összefoglalja azokat az intézkedéseket, amelyeket a parlamentnek még a tavaszi ülésszakon, gyors társadalmi egyeztetést követően meg kell hoznia; ez az állami szférát, a nyugdíj-, valamint a szociális rendszert érinti. Leszögezi, hogy ez a nyilatkozat nem a formálódó válságkezelő kormány teljes programját foglalja össze, csak annak az elkerülhetetlen részét képező mihamarabbi parlamenti vagy kormánydöntést igénylő "fájdalmas, lemondást jelentő" intézkedéseit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását