2024. május 4. - Mónika, Flórián

Vasszigorral a családon belüli erőszak ellen!

A hatályos magyar jogszabályokban nem létezik a családon belüli erőszak kifejezés, jóllehet, havonta hal meg egy gyermek és hetente egy nő a családon belüli erőszak következményeként - hangzott el azon a pénteki fórumon, amelyet a Baptista Szeretetszolgálat Utcafront részlege szervezett.
2009. április 3. péntek 16:16 - HírExtra
Ádámné Dunai Irén - aki a Szociális és Munkaügyi Minisztériumon belül a nők és férfiak társadalmi esélyegyenlőségével foglalkozik - elmondta, hogy egy, a törvényalkotást előkészítő munkacsoport létrehozásán dolgoznak a minisztériumban, együttműködve az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal. Ebben a munkában örömmel várják a civil szervezetek javaslatait is.

A törvényalkotás mellett legalább olyan fontos a törvények megfelelő alkalmazása, érvényesítésük megteremtésének lehetősége. A távoltartás intézménye már létezik a magyar jogrendszerben, de a gyakorlati megvalósítása gyakran kérdéses. Csak ideig-óráig tudják eltávolítani az erőszakos apákat, olykor csak arra elég az idő, hogy a feleség a gyerekkel elmeneküljön otthonról - ha van hova -, erről részletesen szóltak a szintén meghívott krízisotthonok vezetői.

Bár az utóbbi évtized jelentős eredményeket hozott - megszületett a távoltartás törvénye és megalakultak a krízisotthonok -, a társadalmi szemléletformálásban még nagyon sok a teendő - állapították meg a jelenlévők. E tekintetben fontos szerepe van a médiának, amely legtöbbször "csupán" bulvárszenzációként tálalja a nőkkel szembeni erőszakot - mondták többen a résztvevők közül.

A majdan megalkotandó új törvény legfontosabb szempontjai, követelményei a felszólalások után kezdtek kirajzolódni: ilyen lenne a titoktartás, amelyet állami alkalmazottak sem tartanak be sokszor. Előfordul, hogy a jegyző elárulja a családtagoknak, hova menekült az anya gyermekével agresszív férje elől. A második a tanúk adatvédelme - ha a bántalmazott nő mellett nem tanúskodnak a rokonok, szomszédok, mert félnek, akkor nincs alátámasztva a feljelentés, és nem sokat lehet tenni az igazság kiderítése érdekében.

A harmadik pedig a gyorsaság - ez nagyon fontos lenne a gyerekek szempontjából is. Ám az ügyek - pereskedések, fellebbezések - évekig húzódnak, miközben emberek őrlődnek lehetetlen helyzetekben.

A fórumon megjelent az egyik bántalmazott anya is, aki menedéket kapott az egyik titkos otthonban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását