2024. május 20. - Bernát, Felícia

Bajnai sorsa az SZDSZ kezében van

Bajnai Gordon lehet a harmadik miniszterelnöke a 2002 óta kormányzó MSZP-nek, miután a párt kongresszusa vasárnap megválasztotta kormányfőjelöltnek.
2009. április 5. vasárnap 16:01 - HírExtra
A 2002-ben megválasztott Medgyessy Péter után, az őt a kormányfői székben követő Gyurcsány Ferenc a második miniszterelnök, aki politikai okok miatt idő előtt távozott posztjáról.

Gyurcsány Ferenc az MSZP március 21-i tisztújító kongresszusán új kormány alakítását javasolta új miniszterelnök vezetésével.

"Tévedtem erőnket, lehetőségeinket illetően, fontos pillanatban adós maradtam a világos beszéddel, szavahihetőségem ennek következtében jelentősen sérült" - mondta akkor Gyurcsány Ferenc, aki arról is szólt: azt hallja, hogy a változásokhoz szükséges összefogásnak, az azt igénylő stabil kormánytöbbségnek és az ellenzék józan magatartásának ő maga az akadálya. Mint mondta: szerinte folytatni kell a reformpolitikát, s ha ő a változások akadálya, akkor ezt megszünteti.

Gyurcsány Ferenc a kongresszus másnapján azt mondta: az MSZP nyitott, nemzeti kormányt szeretne alakítani, amelynek az a célja, hogy a gazdasági világválság közepette olyan intézkedéseket hozzon, amelyek csökkentik a recesszió hatásait, mérséklik a szociális és foglalkoztatási feszültségeket, valamint segítenek, hogy mielőbb magára találjon a gazdaság. Határozottan állította, meg tudnak állapodni az új kormányfő személyéről. Megerősítette: április 6-án benyújtják a konstruktív bizalmatlansági indítványt, amelyről április 14-én szavaz majd a parlament.

Már a kongresszust követő első napokban kiderült, hogy az MSZP delegációja valójában csak az SZDSZ-szel tud érdemben egyeztetni az új miniszterelnök-jelöltről.
Három nappal a kongresszus után Gyurcsány Ferenc bejelentette: Glatz Ferenc akadémikus, Surányi György volt jegybankelnök és Vértes András, a GKI elnöke az MSZP miniszterelnök-jelöltjei. Közölte, a tájékozódó megbeszélések alapján az elnökség azt látja, hogy közülük "valaki biztosan megkaphatja az ahhoz szükséges támogatást, hogy Magyarország következő miniszterelnöke legyen".

Surányi György az SZDSZ számára is elfogadható jelölt lett volna, de miután a volt jegybankelnök nem kapta meg minden párttól azt a "eltérő hőfokú, de világos" támogatást, amit elvárt volna, nem vállalta a miniszterelnök-jelöltséget. Brüsszelben jelentette be, hogy ő "nem is tekinthető jelöltnek".

Szűk egy hét alatt majdnem húsz lehetséges vagy vélt jelölt neve jelent meg a sajtóban. A lehetséges miniszterelnök-jelöltek között említették többek közt Patai Mihályt, a Budapesti Értéktőzsde elnökét, Jaksity György korábbi tőzsdeelnököt, Felcsuti Pétert, a Bankszövetség vezetőjét. Bajnait megelőzően a szocialisták Takács Jánost, az Electrolux Lehel vezérigazgatóját javasolták az SZDSZ-nek, akik viszont nem támogatták a jelöltet.
Az MSZP és az SZDSZ delegációja szinte minden nap tárgyalt, de nem tudtak megállapodni.

Hat nappal Gyurcsány Ferenc bejelentése után, múlt pénteken az SZDSZ végül azt a Bokrost Lajost ajánlotta a szocialisták figyelmébe, akit elsőként Dávid Ibolya, az MDF elnöke javasolt miniszterelnöknek.

Múlt szombaton reggeltől maratoni tanácskozást tartott az MSZP a kialakult helyzetről. Az elnökség és a megyei elnökök is egyeztettek. Az ülésről kiszivárgott hírek szerint Gráf József neve is felvetődött lehetséges miniszterelnök-jelöltként, de az agrárminiszterhez - aki nem volt Budapesten - nem érkezett ilyen felkérés. Utólag kiderült, a kiszivárgott hírek miatt az elnökségi tagok vállalták, hogy bemutatják telefonforgalmukat.

Több sajtóhír szerint közben az a megállapodás született, hogy Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési minisztert javasolja kormányfő-jelöltnek az MSZP. Gyurcsány Ferenc az ülésről távozóban bejelentette: lemondott a pártelnöki posztról is.

Múlt vasárnap az SZDSZ ügyvivői testülete és frakciója, valamint az MSZP képviselőcsoportja is összeült. Bajnai Gordon előbb a szocialistáknál, majd a szabad demokratáknál beszélt terveiről és feltételeiről. Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke több órás tárgyalás után bejelentette, alkalmasnak találták Bajnai Gordon személyét a jelölésre, és úgy látják, hogy programja lényegében megfelel a Reformszövetség elképzeléseinek.
Bajnai Gordont hivatalos miniszterelnök-jelöltként hétfőn mutatta be Gyurcsány Ferenc leköszönő kormányfő. A jelölt beszédében azt hangsúlyozta: a tervezett válságkezelő program végrehajtása "fájni fog, sokaktól követel majd áldozatot, lemondást, érinteni fog minden magyar családot, minden magyar embert, de meglesz az eredménye".
Bajnai Gordon a jelöltséghez feltételül szabta, hogy az MSZP és az SZDSZ írásban is rögzítse, hogy támogatják a nehéz intézkedéseket a parlamentben is. Pénteken még egyeztetett a nyilatkozatról a képviselőcsoport tagjaival.

Tóbiás József frakcióigazgató a határidő lejárta után bejelentette, hogy az aktív képviselők egy kivételével aláírták a dokumentumot, de a hiányzó szignónak csak technikai okai vannak. Estére kiderült: Warvasovszky Tihamér nem írta alá a dokumentumot. A politikus levélben közölte: támogatja az új kormányt, amennyiben a kongresszus Bajnai Gordont jelöli miniszterelnöknek. Ugyanakkor kinyilvánította azt is: "Székesfehérvár felelős polgármestereként nem tudja aláírni a nyilatkozatot".

Az SZDSZ ügyvivői testülete pénteken azt javasolta a párt országgyűlési képviselőinek, hogy ha vasárnap az országos tanács is igent mond Bajnai Gordon személyére, akkor írják alá azt a dokumentumot, amit a kormányfőjelölt kér tőlük.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását