2024. május 6. - Ivett, Frida

Örkény István már a weben is

Örkény István életét és munkásságát sokszínűen, stílusosan, humorban, információkban, képekben és hanganyagban egyaránt gazdagon bemutató honlapot készítetett az Országos Széchenyi Könyvtár (OSzK).
2009. április 9. csütörtök 06:48 - HírExtra
Nagyszerű érzés, hogy az OSzK honlapján vendégül láthatja az egyik legnagyobb magyar írót bemutató honlapot - mondta el a könyvtárban tartott szerdai sajtótájékoztatón Monok István, az OSzK főigazgatója.

A nemzet könyvtárának az a feladata, hogy megőrizze, illetve az emberek számára különböző formákban elérhetővé tegye a klasszikus irodalmi alkotásokat. Az, hogy a mai fiatalok másképp kezelik az olvasást, mint az idősebb generációk tagjai, az felveti az újítás, a fiatalítás igényét, amely igényeknek ez a honlap teljes mértékben megfelel - tette hozzá.

A cél az, hogy a hagyományos értékeket és a modern, elsősorban képalapú befogadást közelebb hozzuk egymáshoz; véleményem szerint az elkészült Örkény-honlap bizonyítja, hogy a kettő zökkenőmentesen összekapcsolható - emelte ki a főigazgató, hozzátéve, hogy a honlappal a könyvtár vidámabb, frissebb arcát is meg akarták mutatni a nagyközönségnek.

Monok István kiemelte, hogy a honlap a jövőbe mutat, hisz bármikor bővíthető színházi- vagy hangfelvételekkel épp úgy, mint például fotókkal, vagy irodalmi anyagokkal.
A honlap az Örkény-örökség gondozóival szoros összefogásban készült, ami még különlegesebbé tette ezt az önmagában is rengeteg izgalmat tartogató munkát - közölte Sudár Annamária, a honlap irodalmi szerkesztője.

A szerkesztő elmondta, hogy a honlap egész dizájnját Örkény írógépe köré építették - a masina képe, hangja, betűtípusa, hangulata az egész oldal meghatározó stíluseleme lett.

Az OSzK honlapjáról is elérhető www.orkeny.oszk.hu oldalon a látogatók betekintést nyerhetnek az író részletes életrajzába, megismerkedhetnek a pályaképével, elolvashatnak számos Örkény-művet, láthatnak fotókat róla, illetve olyan színészekről, mint Latinovits Zoltán, Sulyok Mária, vagy Bulla Elma, akik egyes drámáinak színházi feldolgozásaiban szerepeltek, belehallgathatnak több hangfelvételbe, köztük Mácsai Pál híres Azt meséld el, Pista! című estjébe, illetve Örkény István által felolvasott Egyperces novellákba, valamint láthatnak Örkény ihlette irodalmi- illetve képzőművészeti alkotásokat.

A honlapra a tervek szerint a két filmfeldolgozás, a Macskajáték és az Isten hozta, őrnagy úr! című filmekből is kerülnek majd fel részletek.
A nemrégiben elkészült honlapon egy tanároknak szóló, Örkény tanításával kapcsolatos pályázati kiírás is helyet kapott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását