2024. június 1. - Tünde

Ukrajna támogatja a Nabuccot?

Ukrajna nemhogy konkurenciának nem tekinti a Nabucco gázvezetéket, hanem szívesen be is szállna az EU szorgalmazta beruházás megvalósításába, mondta az osztrák Die Presse című lapnak Viktor Juscsenko ukrán elnök energiapolitikai főtanácsadója.
2009. április 8. szerda 13:05 - HírExtra
Bohdan Szokolovszki szerint Ukrajna Magyarországon keresztül csatlakozhatna rá a vezetékre. Az ukrán energia-szakember úgy látja, hogy a Nabucco vállalkozás új lehetőségeket tárhatna fel az európai gázpiacon, hiszen jelenleg a fogyasztóknak szállított gáz nagy része orosz, illetve norvég eredetű. Szokolovszki megemlítette, hogy Ukrajna vevőként, de a vezeték megépítőjeként is szívesen bekapcsolódna a Nabucco-vállalkozásba.

Az ukrán szakértő ugyanakkor a Gazprom által szorgalmazott, az Ukrajnát elkerülő Északi és Déli Áramlat vezetékeket konkurenciának tartja, mivel ezeknek "ugyanazok lennének a beszállítói és az értékesítési piacai mint az Ukrajnán jelenleg áthaladó vezetéknek".

Ráadásul a két orosz-európai vezeték Szokolovszki szerint túl drága, miközben - szerinte - az Ukrajnán át haladó szállítás a legolcsóbb. A szakember úgy látja, hogy a költségek elérnék a 15 milliárd dollárt, ezzel szemben Ukrajna "6 milliárd dollár beruházással ugyanannyival tudna többet szállítani, mint amennyit a Déli és az Északi Áramlat majd átereszt".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását