2024. május 3. - Tímea, Irma

József Atilla, és koszorú

"Szükséges, hogy vers írassék, különben meggörbülne a világ tengelye" - idézte József Attilát a poéta ferencvárosi szülőházánál Veres András irodalomtörténész szombaton, a költészet napján tartott koszorúzás előtt mondott beszédében.
2009. április 11. szombat 14:51 - HírExtra
Mint a József Attila Társaság alelnöke felidézte: a költő életében is átesett a világ egy súlyos gazdasági válságon, de József Attila példájából erőt merítve a ma emberének is érdemes bíznia abban, hogy "a létünk alapjait fenyegető" krízis és a kultúra presztízsvesztése kijátszhatók egymás ellen.

A költő kultuszának kialakulásában fontos szerepet játszott a "harcos, a mindenkori aktuális nézetét radikálisan vállaló ember attitűdje is", így élete, csakúgy mint költészete, tulajdonképpen kísérletezések sorozata - mondta Veres András. Mint megjegyezte, ritka, hogy valaki ilyen mértékben legyen részese a kor szinte valamennyi fontos poétikai törekvésének.

Az irodalomtörténész úgy vélekedett, József Attilát a nemzet Petőfihez hasonló halottjának, mártírjának tekinti. "Az már a változó idők jele, hogy míg korábban a nemzeti szabadságküzdelem szolgált keretül a meghozott áldozathoz, most már a társadalmi méltánytalanság okozta tragédia is elegendő hozzá" - hívta fel a figyelmet.

Veres András utalt arra, hogy 2009-ben egybeesik nagyszombat és a költészet napja. Reményei szerint a jövőben az irodalomra is feltámadás, újjászületés vár, hiszen a 2009-es Radnóti-centenárium évében "már különféle íróképző akadémiák között lehet válogatni; minden szöveg megjelenhet; az interneten pláne szabad a vásár. (...) Szédítő távlatok nyílnak előttünk. Úgy legyen!" - zárta gondolatát.

A költő Gát utca 3. szám alatti szülőházának udvarán Ferencváros önkormányzata nevében Gegesy Ferenc polgármester, a Magyar Írószövetség képviseletében Zsávolya Zoltán József Attila-díjas költő, a József Attila Társaság részéről Veres András és Rigó Béla vezetőségi tag, míg a Ferencvárosi Művelődési Központot képviselve Gönczi Ambrus, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője helyezett el koszorút.

A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon. Ez alkalomból számos településén tartanak megemlékezést, koszorúzást, szoboravatást, valamint versmondó versennyel tisztelegnek József Attila emléke előtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását