2024. május 5. - Györgyi

Három éven belül kihalnak a tonhalak

A túlhalászat miatt végleg eltűnhet az atlanti kékuszonyú tonhalak tenyészállománya, jelentette be a WWF természetvédelmi csoportja. Az óceán egyik legnagyobb és leggyorsabb ragadozó halfaja három éven belül kihalhat, ha nem fogják vissza drasztikusan a halászatot.
2009. április 17. péntek 07:39 - Megyeri Kata
Kezdődik a halászszezon
Az európai halászflották szerdától kezdik a két hónapig tartó halászati szezont a Földközi-tengeren. "Abszurd és megbocsáthatatlan úgy elkezdeni a szezont, hogy a célfaj éppen a kihalás szélén áll." – mondja Sergi Tudela, a WWF Földközi-tengeri halászattal foglalkozó csoportjának igazgatója. "Évek óta kérdezik az emberek, hogy mikorra várható ennek a halászati ágazatnak az összeomlása, hát most már tudjuk a választ" – teszi hozzá Tudela.

A japánok kedvence

A kékuszonyú tonhal, amely akár féltonnásra is megnőhet, és jobban gyorsul, mint egy versenyautó, a sushi-imádók nagy kedvence, ráadásul az egyik legértékesebb halfaj a világon. Az egyre erősödő Japán kereslet hatására robbanásszerűen növekedett a mediterrán halászok száma az utóbbi tíz évben, és a hajók sokszor igénybe veszik a szigorúan illegális detektív-repülőket, hogy könnyebben nyomon követhessék a melegvérű tonhalakat.



Hatástalan szabályok
A WWF elemzése szerint a kifejlett tonhalak mérete megfeleződött az 1990-es évek óta aminek aránytalanul nagy hatásai lehetnek, hiszen a nagyobb állatok több utódot képesek létrehozni. A kék tonhalat csak úgy lehet megmenteni, ha a halászat egy időre teljesen leáll májusban és júniusban, amikor az állatok átúsznak a Gibraltáron, hogy a Földközi-tengerben ikrázzanak.

A túlhalászat óriási károkat okoz a világ tengereiben; a halfajok negyedét érinti a probléma. A legtöbb esetben nem hatékony megoldás a mennyiségi kvóta csökkentése, mert ez a még felelőtlenebb illegális halászat arányát növeli. Ráadásul nemzetközi szinten gyakorlatilag lehetetlen kikényszeríteni a szabályok betartását.



Négy Földet eltartana ennyi halász
Manapság legalább kétszer-háromszor annyi halászflotta van, mint amire szükség lenne a mindennapi fogáshoz, és amennyit az óceánok el tudnak tartani. A mostani kapacitásból nagyjából négy hasonló bolygó tudna megélni.

A mértéktelen halászattal a cégek nemcsak az ökoszisztémának ártanak, hanem önmaguknak is, hiszen a saját iparágukat teszik tönkre. Jelenleg a halállomány több, mint felét, 52%-át zsákmányolják ki a végletekig, innen már csak egy lépés a túlhalászás, 7%-a pedig teljesen kimerült.
Forrás: Reuters
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását