2024. május 3. - Tímea, Irma

Varrógép őrület a "vörös higany" miatt

Egy átverés eredete után nyomoz a szaúd-arábiai rendőrség, amely százakkal hitette el, hogy a régi Singer varrógépek szerencsét és vagyont hozhatnak a bennük rejlő titokzatos, és valószínűleg nem is létező anyag, a vörös higany miatt.
2009. április 16. csütörtök 19:59 - Megyeri Kata
11 milliót érő Singer
Az angol nyelvű Saudi Gazette szerint néhány vásárló képes volt akár kétszázezer riyalt (körülbelül 11 millió forintot) is kiadni egy régi Singer varrógépért, amely "bizonyítottan" tartalmazza a vörös higanyt.

A hamis anyag létezését állítólag mobiltelefonok segítségével állapítják meg. "Ha cérna elszakad, amikor a telefont a tű közelébe teszik, az bizonyítja, hogy a varrógépben vörös higany van" – mondja a Saudi Gazette.

A szegények hiszékenyebbek

Az Al-Eqtisadiah nevű magazin szerint " a szegénység termékeny talajt nyújt a hasonló átverések elterjedéséhez, különösen a középosztálybeliek körében." Szaúdi polgárok ezrei vesztették el a megtakarításaikat az utóbbi időben a pénzügyi csalások következtében, melyek célja az ingatlan ipar pénzhez juttatása volt.

"Meg kell találnunk az átverés elindítóját, vagy elindítóit." – nyilatkozta egy belügyminisztériumi szóvivő. "Az emberek reménykednek a haszonban. Ez az ügy olyan, mint amikor megbízhatatlan tervekbe fektetik a pénzüket"- tette hozzá.

Modernkori bölcsek köve
A közel-keleti néphit szerint ez az anyag képes felfedni a rejtett aranykincseket, noha más elméletek szerint nukleáris bomba készítéséhez is használható. A vörös higanyt a Szovjetunió felbomlása után említették először. Eredetileg egy orosz vegyület, amely önmagában nem robbanékony, de nukleáris töltetekben katalizátorként működik. Magyarul kicsi, de hatékony atombombák készíthetőek a segítségével.

Hogy pontosan milyen egyéb tulajdonságokkal bír, és mire használható, arról meglehetősen eltérőek a vélemények. Egyesek szerint radioaktív, mások a világ legsűrűbb anyagaként említik, megint mások úgy vélik, csak azért nevezik vörös higanynak, mert az oroszoktól ered. Állítólag az infravörös érzékelők érzékenyebbek tőle, és a lopakodó bombázókat is nehezebb felfedezni, ha ezzel az anyaggal vonják be a felületüket. Arról nem szól a fáma, hogy a varrógép is szebben, jobban varr, ha van benne vörös higany; így majdnem biztosra vehető, hogy a nagyi Singere higanymentes.
Forrás: Reuters
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását