2024. május 2. - Zsigmond

Szent György napját ünnepelték

Szent György-napi állatkihajtási ünnepet tartottak szombaton a Hortobágyon; ebből az alkalomból valamennyi állatot a nyári legelőkre terelték.
2009. április 26. vasárnap 08:00 - HírExtra
Tájékoztatása szerint a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területén 200 lovat, 2.800 szürkemarhát, 250 házi bivalyt, 2.000 fehér és fekete rackajuhot és 300 mangalica sertést tartanak.

A lovak kivételével valamennyi jószágot nyári legelőre terelték, ahol az első hóig tartják őket a pusztai körülmények között.

A lovakat is kihajtják a pusztába, de azoknak nem kell a téli időszakig várniuk, hogy visszakerülhessenek a karámokba - tette hozzá a szakember.

Ez az az alkalom egyébként, amikor a jószágok "rovásra kerülnek", vagyis rovásfára vésik a pusztába kihajtott állatok számát. A csikósoknak, a gulyásoknak, a juhászoknak és a kondásoknak pedig a behajtáskor kell majd elszámolniuk az állatokkal, vagyis igazolni, hogy az állatlétszám megegyezik a fára vésett rovások számával. Ha megegyezik, az azt jelenti, hogy jól őrizték a rájuk bízott jószágokat a nyári hónapokban.

Gencsi Zoltán az MTI-nek elmondta azt is, hogy az idén rendezték meg harmadik alkalommal a hortobágyi biovásárt és biokóstolót. A Szent György-napi kihajtási ünnepre a Hortobágyra látogató mintegy ötezer vendég a biobivaly-pörkölthöz egy pohár finom biobort is megkóstolhatott a kilenclyukú híd lábánál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását