2024. május 20. - Bernát, Felícia

Afganisztánt ellepik a NATO-katonák?

Az afganisztáni NATO-erők növeléséről tárgyalt kedden Varsóban Gordon Brown brit miniszterelnök és lengyel vendéglátója, Donald Tusk azzal összefüggésben, hogy Lengyelország nemrég afganisztáni kontingensének jelentős létszámemelését határozta el.
2009. április 28. kedd 23:22 - HírExtra
Gordon Brown hazafelé úton állt meg a lengyel fővárosba, miután hétfői afganisztáni és pakisztáni villámlátogatásán új stratégiát vázolt fel - ahogy ő nevezte - "a globális terrorizmus melegágya" elleni harchoz, amelyet a két ázsiai ország határvidékén kell megvívni.

Lengyelország április 9-én úgy döntött, hogy afganisztáni kontingensének létszámát 400 fővel növeli, összesen 2000 főre emelve hozzájárulását a NATO vezette nemzetközi misszióhoz (ISAF), amelyben ezzel a hatodik legnagyobb erőt fogja képviselni.Brownnal közös varsói sajtóértekezletén Tusk kifejtette: a lengyel fél azt gondolja, hogy az augusztusi "afganisztáni elnökválasztást megelőző helyzet megköveteli a NATO-misszió többi résztvevőjének fokozott erőfeszítését is".

Az Afganisztánban 8300 fős kötelékkel jelen lévő Nagy-Britannia nevében Brown üdvözölte az újabb lengyel erőfeszítést, s azt életfontosságúnak nevezte az afganisztáni demokrácia védelme ügyében.

A NATO tagállamai márciusban összesen ötezer fős erősítés Afganisztánba küldésére tettek ígéretet, az Egyesült Államok ugyanakkor októberig 21 ezer katonával tervezi növelni a közép-ázsiai országban az al-Kaida és a tálib mozgalom fegyvereseivel harcoló, jelenleg 38 ezer fős egységeinek létszámát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását