2024. május 13. - Szervác, Imola

A NATO bírálja a határvédelmi megállapodást

Bírálta a NATO, hogy Oroszország határvédelmi megállapodást írt alá csütörtökön a Grúziától elszakadt Abháziával és Dél-Oszétiával.
2009. április 30. csütörtök 18:36 - HírExtra
A Dmitrij Medvegyev orosz, Szergej Bagaps abháziai és Eduard Kokojti dél-oszétiai elnök által aláírt dokumentum értelmében a két köztársaság Oroszországot hatalmazza fel határai védelmére, mégpedig arra az időszakra, amíg nem képesek önállóan ellátni a határőrizetet.

A feladatot az illetékes orosz szervek helyszínen létrehozandó alegységei látják majd el, amelyek egyben segítséget nyújtanak az abháziai és dél-oszétiai határőrizeti szervek kiépítéséhez, a káderek kiképzéséhez.

A NATO-szóvivő által említett tavalyi orosz-grúz megállapodások, amelyeket Nicolas Sarkozy francia államfőnek, az Európai Unió akkori soros elnökének a közreműködésével dolgoztak ki, a két ország augusztusi ötnapos háborújának lezárását célozták. Az atlanti szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy Moszkva a háború után - a nemzetek közösségének szinte egyedüli tagjaként - elismerte a Grúziától elszakadt Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét. A NATO a grúz szuverenitás megsértésének tekinti az orosz katonai jelenlétet ezeken a területeken.

A NATO és Oroszország az előző napon nagyköveti szinten felújította egymással a hivatalos politikai párbeszédet, de Grúzia ügyében élesek az ellentétek a két fél között. A NATO kitart amellett, hogy idővel tagságot kíván felajánlani Grúziának, májusban pedig gyakorlatot rendez az országban. Az oroszok ezt elítélik, ők maguk viszont támaszpontok építését tervezik a két szakadár területen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását