2024. május 14. - Bonifác

Fővárosi költségvetés jövő héten?

Jövő héten csütörtökre hívta össze Demszky Gábor főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését, amelyen várhatóan elfogadják az önkormányzat idei költségvetését - tudta meg az MTI kedden fővárosi politikusoktól.
2009. május 5. kedd 20:45 - HírExtra
A büdzsé tárgyalására, illetve elfogadására azt követően kerülhet sor, hogy leteszi esküjét a közgyűlés új szocialista tagja, Kivágó Iván Györgyné, aki a mandátumáról nemrég lemondott Hunvald György helyét veszi át.

A költségvetést március 15-ig kellett volna elfogadnia az önkormányzatnak. Mivel azonban Hunvald György február közepétől a VII. kerületi ingatlanügyletek kapcsán előzetes letartóztatásba került, megszűnt az MSZP-SZDSZ koalíció egyfős többsége.

Emiatt a március 16-i, rendkívüli közgyűlésen nem sikerült elfogadni a büdzsét, amit egyébként ekkor csak a tíz SZDSZ-es és Hagyó Miklós MSZP-s főpolgármester-helyettes támogatott. A szocialisták többsége (22) tartózkodott, az ellenzék pedig elutasította a büdzsét a név szerinti szavazás során.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes az MTI-nek elmondta, hogy a költségvetés korábbi 531 milliárd forintos főösszege időközben csaknem 533 milliárd forintra módosult, az MSZP-SZDSZ közös módosító javaslata miatt. Ez kihat a korábbi 45 milliárd forintos hitelre is, amelyből korábban 33 milliárd forint lett volna az új hitel. A döntően az európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztések önrészét biztosító hitel nagysága, a koalíciós módosító javaslat miatt, mintegy 1,5 milliárd forinttal nagyobb lesz a márciusban tárgyaltakhoz képest.

A főpolgármester-helyettes közölte, hogy a büdzsé elfogadását követően az állam által eddig visszatartott havi 5,6 milliárd forint körüli összeget megkapja majd az önkormányzat. Arról, hogy ehhez egy összegben, vagy részletekben jutnak hozzá, még nem jött létre egyetértés az önkormányzat és a kincstár között - jegyezte meg. Hozzátette, azt reméli, hogy egy összegben kapják majd meg az elmaradt támogatást.

Az elmúlt hónapokban a frakcióközi költségvetési egyeztetéseken elsődlegesen a hitelfelvételt és a Főgáz Zrt. eladási szándékát kifogásolta az ellenzék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását