2024. május 9. - Gergely

Leteheti esküjét Kivágó Iván Györgyné

Jövő csütörtökön, a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén teheti le esküjét a fővárosi MSZP-frakció új tagja - mondta Tiba Zsolt, a Fővárosi Választási Iroda vezetője kedden az MTI-nek.
2009. május 5. kedd 12:35 - HírExtra
A főjegyző közölte, hogy a Legfelsőbb Bíróság hétfői döntésével már képviselőnek tekinthető Kivágó Iván Györgyné, aki Hunvald György helyét veszi át a frakcióban.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője kedden az MTI-nek elmondta, hogy a Legfelsőbb Bíróság hétfőn minden olyan beadványt elbírált, amely az Országos Választási Bizottság (OVB) döntéseit kifogásolta. Így - formai okból - elutasította a Jobbik azon beadványát is, amelyet Kivágó Iván Györgyné mandátumkiadása ellen nyújtottak be.

Az, aki korábban szintén kifogást nyújtott be a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) mandátumkiadó döntése ellen az OVB-hez, már nem fordult ez ügyben bírósághoz - jegyezte meg az irodavezető. Hozzátette, hogy a Legfelsőbb Bíróság döntése ellen már nincs fellebbezési lehetőség, így az új képviselőnek kiadható a mandátum.

A Jobbik azért fordult felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz, mert az OVB elutasította fellebbezését, amelyet Kivágó Iván Györgyné fővárosi képviselői mandátumának ügyében nyújtott be. A Jobbik azt szerette volna elérni, hogy a pártállami állambiztonsági múlttal rendelkező Kivágóné ne lehessen fővárosi képviselő.

Az ingatlanügyletek miatt korrupciós cselekmények gyanújával február közepén előzetes letartóztatásba került VII. kerületi polgármester, Hunvald György nemrég mondott le fővárosi képviselői mandátumáról, a fővárosi szocialisták az ő helyére delegálták Kivágónét.

Az FVB április végén úgy döntött, hogy Kivágóné átveheti Hunvald helyét a Fővárosi Közgyűlésben. Ha nem érkezett volna kifogás az FVB döntése ellen, Kivágóné már a múlt hét csütörtökén letehette volna képviselői esküjét, és elfogadhatta volna a közgyűlés a fővárosi önkormányzat költségvetését. A büdzsét azért nem tudták elfogadni, mert Hunvald nem tudott részt venni a közgyűlés ülésein, és így megszűnt az MSZP-SZDSZ-koalíció egyfős többsége.

Kivágó Iván Györgyné - aki a soroksári önkormányzat egészségügyért felelős alpolgármestere - több mint két éve már tett egy esküt a Fővárosi Közgyűlésben, mint a testület egyik bizottságának külsős, úgynevezett szakértő tagja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását