2024. május 14. - Bonifác

Az ombudsmannak nem tetszik az új gyógyszertörvény

Kiszámíthatatlannak és tervezhetetlennek tartja a közgyógyellátási rendszerben részt vevők gyógyszerkeretének megállapítását és a támogatás mértékét Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala szerdán az MTI-vel.
2009. május 6. szerda 18:41 - HírExtra
A helyzet ellentétes a jogbiztonság követelményével, esetenként a szociális biztonsághoz való jogot is veszélyeztetheti – állapította meg az állampolgári jogok biztosa, aki sürgeti a közgyógyellátási rendszerben az egyénre szabott gyógyszerkeret és gyógyszerösszetétel módosításának megnyugtató jogszabályi rendezését.

Egy panaszos beadványában arról számolt be, hogy egy közgyógyellátásban részesülő budapesti lakos orvosa új gyógyszert írt fel, és ahogy a jogszabály ilyen esetben előírja, a támogatott a gyógyszerkeret felülvizsgálatát kérte. Erre hivatkozva a panaszos eddigi maximális, havi 12 ezer forintos keretét előbb jelentősen csökkentették, majd amikor fellebbezett, a támogatást tovább kurtították. Azaz annak ellenére, hogy további gyógyszer szedése vált szükségessé, lefaragták a gyógyszerkeretét, és ennek okáról nem kapott érthető magyarázatot.

A közgyógyellátás rendszerében a társadalombiztosítás által támogatott olyan készítmény rendelhető, amelynek hatóanyagát az egészségbiztosítási pénztár szakhatósági állásfoglalásában a beteg terápiájához szükséges gyógyszerként szerepelteti. A közgyógyellátottak tehát jelenleg Magyarországon hatóanyagok szerint részesülnek támogatásban. Az egyéni gyógyszerkeret megállapítása során a szakhatóságnak az egymással egyenértékű és helyettesíthető készítmények közül a legalacsonyabb napi terápiás költségű gyógyszer térítési díját kell figyelembe vennie.

Az ombudsmant a Fővárosi és Pest Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója arról tájékoztatta, hogy "a készítmények rendelhetősége, támogatottsága, ára folyamatosan, akár hónapról hónapra változik, aminek következtében a szakhatósági állásfoglalások más eredményt adhatnak". Így elképzelhető, hogy a korábban maximálisan megszabott keret az új beárazás után csökken, annak ellenére, hogy elvileg már benne foglaltatik az új készítmény támogatása is.

A jogszabály előírása szerint, ha új hatóanyag kerül a terápiába, újra meg kell állapítani, melyek az éppen legolcsóbb helyettesítő készítmények, és azok árával kell számolni. Ez történhetett a panaszos esetében is. Az állampolgári jogok biztosa szerint kifejezetten problémás helyzet képe rajzolódik ki azzal, hogy ilyenkor a közgyógyellátásra jogosultságot megállapító egész eljárást újra kell kezdeményezni.

Ennek következtében, ha valaki közgyógyellátásra szorul, és csökkentik a keretét, rákényszerül, hogy felkeresse szakorvosait, illetőleg háziorvosát. Kérnie kell, hogy az eddig szedett készítményei helyett azokat írja fel, amelyek éppen akkor a legolcsóbbak, tehát amelyek kiváltását fedezi a közgyógykerete. Az új határozat megszületésétől harminc nap áll rendelkezésére, hogy orvosaihoz időpontot kapjon, a keretéből fizethető gyógyszerek receptjeit felírassa, memorizálja az új készítmények neveit és adagolását, valamint reménykedjen abban, hogy a szervezete jól viseli az átállást egyik készítményről a másikra - olvasható a közleményben.

A biztos rámutatott arra is: nincs jogszabályi akadálya annak, hogy a jegyzők az ilyen és ehhez hasonló esetekben a keretmódosítást formálisan elutasítva helyben hagyják az eredeti közgyógyellátásra jogosultságot megállapító határozatot, ezzel biztosítva a jogosultsági idő végéig a magasabb összegű gyógyszerkeretet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását