2024. május 8. - Mihály

Tarthatatlan, hogy Demszky "omlettként" sétál

Tarthatatlan, hogy a főpolgármester március 15-én "eleven céltáblaként, omlettként" járkál a városban - mondta Szabó Máté omudsman szerdán a parlament önkormányzati bizottságában, amely elutasította az országgyűlési biztos beszámolóját, miként kedden a rendészeti bizottság is, noha az ombudsman szerint a beszámoló "nagyon jó".
2009. május 6. szerda 17:22 - HírExtra
Szabó Máté személye, megnyilatkozásai - például a cigánybűnözéssel kapcsolatos idei nyilatkozata - miatt utasították el a beszámoló általános vitára alkalmasságát a szocialista képviselők az önkormányzati bizottságban a beszámoló vitájában. Mint mondták, nem a jelentés tartalmát kifogásolták, azt szakmailag elfogadhatónak tartják.

A szavazáson 12 szocialista, illetve szabad demokrata képviselő tartózkodott, 3 szocialista nemmel szavazott, 12 fideszes, kereszténydemokrata, illetve MDF-es ugyanakkor támogatta a beszámolót.

Jövő héten várhatóan még több országgyűlési bizottságban hallgatják meg Szabó Mátét, majd az Országgyűlés plenáris ülése is szavaz a jelentéséről.

Az önkormányzati bizottságban kormánypárti képviselők rákérdeztek a beszámoló első oldalán olvasható ombudsmani felvetésre miszerint: "az alkotmányos jogok szempontjából elgondolkodtató, hogy a többpártrendszer intézményesítése óta először van egyetlen párt a kormányzás birtokában és éppen a korábbi egypártrendszert irányító párt jogutódja az. Hosszabb távon lesz majd módunk megítélni, vajon ez a változás okozott-e átalakulást az állampolgári panaszok és az állampolgári jogokkal összefüggő problémák mennyiségében, jellegében és a hatósági reakciók területén".

Szabó Máté válaszában leszögezte: nem gondolja, hogy nem legitim a jelenlegi kormány, csupán felvetette, hogy ennek milyen hatása lehet hosszabb távon.

Hozzáfűzte: a panaszok számának ciklikus elmozdulása mögött sok különféle ok húzódhat meg, az egyik ilyen nyilvánvalóan az új ombudsman megválasztása, hiszen olyankor kézzelfogható a panaszok számának növekedése.

Kérdésre válaszolva az ombudsman elmondta: a jogállam a békés gyülekezés jogát tolerálja és a rendőrök, illetve gyülekezők mellett a harmadik személyek jogait is meg kell óvni. Ezért szükség lehet a gyülekezés térbeli és időbeli korlátainak meghatározására, hiszen a gyülekezés átmeneti kivételes állapot, a közterületen pedig az emberek többnyire közlekednek, dolgoznak.

Tarthatatlan, hogy a főpolgármester március 15-én "eleven céltáblaként, omlettként" járkál a városban, ez sérti a méltóságát, nyilvánvaló, hogy ilyenkor egyesek ki kívánják iktatni a közéletből - jegyezte meg az ombudsman.

A tojásdobálással kapcsolatban az ombudsman elmondta: ajánlásai nyomán a Legfelsőbb Bíróság olyan tartalmú döntést hozott, mely szerint az egyébként személyi sérülés okozására nem alkalmas tárgy dobálása is üldözendő.

Minden alapjoggal kitűnően vissza lehet élni és Magyarországon óriási kultúrája van a joggal való visszaélésnek, mind a hivatalok, mind az egyének részéről - fűzte hozzá Szabó Máté.

Az ombudsman szerint a beszámoló "nagyon jó".

"Nagyon sajnálom, hogy ennek megítélése az én személyem, illetve politikai szempontok miatt kedvezőtlen" - mondta Szabó Máté a parlament önkormányzati bizottságában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását