2024. május 20. - Bernát, Felícia

Fidesz: A kormány az idősek halálára spekulál

A Fidesz szerint az ingatlanadóval a kormány az idős emberek halálára spekulál - jelentette ki Iván László, az ellenzéki párt politikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2009. május 14. csütörtök 10:55 - HírExtra
"A kormány az idős emberek halálára spekulál, az állam ugyanis akkor jut az idős emberek ingatlan utáni adójához, ha ők meghalnak, az örököseiknek valahogy ki kell fizetni a felhalmozódott adót" - mondta Iván László, aki szerint az ingatlanadó bevezetése "aljas támadás" az idősek ellen. Hozzátette: az emberek nem azért dolgoznak egy életen át, hogy a kormány a halálukat lesse, hanem, hogy hagyjanak valamit az utódaikra.

Az ingatlanadó bevezetése ugyanakkor súlyos csapást mérne a nyugdíjasokra és örököseikre is - mondta. A sajtóban megjelent információk szerint a kormány tervei között sávosan kivetett ingatlanadó bevezetése szerepel, ugyanakkor a nyugdíjasokat nem köteleznék az ingatlanadó megfizetésére, az az örököst terhelné. Iván László arra hívta fel a figyelmet, ezzel az ingatlan hitel- és forgalomképtelenné válna, kölcsönt nem vehetnék fel rá, el nem adhatnák, a 10-15 év alatt felhalmozott adótartozás pedig elvinné magát a hagyatékot és akár a temetés költségeit is.

A fideszes politikus szerint emellett az ingatlanadó veszélyeztetné az idősek és örököseik közötti kapcsolatot, leverné a nyugdíjasok önbizalmát és önértékelését, megszakadna a tradicionális öröklési lánc és elveszne a nyugdíjasok kiegészítő jövedelme is, hiszen meglévő ingatlanjaikat a ráterhelt adó miatt nem tudnák hasznosítani. Szerinte az ingatlanadó következményeképpen fokozódna a megélhetési válság is. Hangsúlyozta, hogy az áfa emelésével, a nyugdíjak visszavágásával, a gyes és a gyed lerövidítésével valamint a családi pótlék megadóztatásával Bajnai Gordon és az őt támogató MSZP-SZDSZ koalíció lehetetlen helyzetbe hozza családok százezreit, ugyanakkor a miniszterelnök az ingatlanadóval kapcsolatos hétfői nyilatkozatával minden határon túlment.

Iván László "vérlázító szemtelenségnek" nevezte, hogy a kormányfő egy televíziós műsorban azt tanácsolta az ingatlanadó bevezetése miatt nehéz helyzetbe kerülő magyar embereknek, hogy: "azt az ingatlant el lehet adni, lehet kisebbe menni, ha nem bírja fenntartani." Bajnai Gordon 40 éves korára embereken átgázolva lett milliárdos, összesen 650 négyzetméternyi háza van, és most nem átallja azt mondai az embereknek, hogy adják el otthonaikat - fogalmazott.

Szerinte alkalmatlan és méltatlan a kormányfői poszt betöltésére az, aki arra szólítja fel az embereket, hogy veszítsék el egész életük munkájának eredményét csak azért, mert a Gyurcsány-Bajnai-kormány félrekezelte a válságot. Kérdésre válaszolva Iván László azt mondta: azzal együtt, hogy a miniszterelnök szerdán elnézést kért szavaiért, "természetesen" továbbra fenntartják álláspontjukat, hogy Bajnai Gordonnak le kellene mondania e kijelentése miatt.

A fideszes politikus szerinte ugyanis ez az ügy nem egy gesztus kérdése, egy felelős miniszterelnöknek nem is lett volna szabad belevágnia az ingatlanadó tervezésébe, csírájában meg kellett volna állítani ezt a koncepciót. Rendszerben kellene gondolkodni, egy miniszterelnöktől minimum ennyit elvár az ember - jegyezte meg Iván László, aki "ppp-kormánynak" nevezte a kabinetet, mert szerinte ez egy "pótkormány, pártkormány és préskormány".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását