2024. május 17. - Paszkál

A tárca vizsgálja a Jobbik ügyét

Draskovics Tibor miniszter utasítást adott annak vizsgálatára, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) közötti megállapodás hétfői aláírásának körülményei és az együttműködés tartalma összhangban áll-e azokkal a szabályokkal, amelyek a rendőri munka politikamentességét garantálják.
2009. május 18. hétfő 23:33 - HírExtra
"Joggal kelt aggodalmat, ha egy párt, különösen, ha az szélsőséges nézeteiről ismert, köt együttműködési megállapodást a rendőrség egyik szakszervezetével" - tette hozzá közleményében a szaktárca.

Úgy fogalmazott: az állampolgárok jogosan várják el, hogy a rendőrség politikai befolyástól mentesen végezze feladatait, ezért "még a látszatát is el kell kerülni annak, hogy bármelyik párt politikai tevékenységet folytat a rendőrség szervezetében vagy rendőrségi objektumokban".

Az igazságügyi és rendészeti miniszter megköveteli a rendőrség vezetőitől, hogy következetesen szerezzenek érvényt ennek a fontos alkotmányos alapelvnek - közölte a tárca.

A Jobbik a megállapodás szerint programjaiban a szakszervezet javaslatait is figyelembe véve dolgozza ki a rendészeti kérdések megoldását. Ha bekerül az Európai Parlamentbe (EP), illetve a magyar Országgyűlésbe, törekedni fog a megállapodás elveinek megvalósítására. A szakszervezet pedig azt vállalta, hogy aktívan részt vesz a Jobbik rendészeti programjának kidolgozásában.

Both László, a TMRSZ elnöke az aláírást megelőzően elmondta: minden parlamenti pártot és a Jobbikot is megkeresték a megállapodás tervezetével, de csak a Jobbik jelezte, hogy azonosulni tud a szakszervezet céljaival.

Az MSZP hétfő délután felszólította az igazságügyi és rendészeti minisztert, vizsgálja meg, hogy a megállapodás nem veszélyezteti-e az alkotmányosságot. Juhász Ferenc, a párt elnökségének tagja az MTI-nek nyilatkozva elfogadhatatlannak nevezte, hogy alapvetően a politikai együttműködés került előtérbe a két szervezet között, miközben azt az alkotmány tiltja.

Az alaptörvény szerint a Magyar Honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai nem lehetnek tagjai pártnak és politikai tevékenységet nem folytathatnak.

Juhász Ferenc közölte: ha a vizsgálat azt állapítja meg, hogy a Jobbik és TMRSZ megállapodása sérti az alkotmányos rendet, az igazságügyi miniszternek meg kell tennie a szükséges intézkedéseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. május 19. 09:59
Igen??? Az elmúlt pár évben nem is befolyásolták politikailag a rendőrséget? Drazsé, te mit csinálsz napról napra?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását