2024. május 2. - Zsigmond

Most lelepleződött az SZDSZ

Ki ebben az országban a kormánypárt és ki az ellenzék? Nincs több bizonytalanság, a kérdés megválaszoltatott, méghozzá az ország legfüggetlenebb szerve által. Íme a sötét és büdös végeredmény.
2009. május 18. hétfő 19:09 - Pénzes Dávid
Figyelem, kimondatott! A Szabad Demokraták Szövetsége ellenzéki párt. Mostantól kezdve senkinek ne legyenek kétségei ezt illetően. Aki ennek ellenére a kormány oldalhoz sorolja a liberális képviselőket, az élve megnyúzattatik, apró ficnikké szaggattatik, és darabjai az Aral-tóba szórandók egy jelöletlen, éjfekete helikopterről.

Az Országgyűlés Alkotmányügyi Bizottsága hétfői ülésén véglegesen és határozottan kimondta, az SZDSZ nem kormánypárt. Hogy mindenkinek világos legyen e döntés háttere, kimondták: a kormánypárti, illetve az ellenzéki képviselőcsoport fogalmának meghatározásakor kizárólag objektív, külső és formális ismérveket lehet alkalmazni.

A bizottság állásfoglalása szerint „a kormánypárti-ellenzéki jellegnek csak az az objektív ismérve lehet, hogy egy képviselőcsoport pártja részt vesz-e a kormányban vagy sem. Csak a koalíciós szerződés létéhez és a de facto kormányzati részvételhez kapcsolható a kormánypártiság. Más, nem formális szempontok nem vehetők figyelembe."

Senkinek nem lehet ezek után joga kétségbe vonni az SZDSZ ellenzéki helyeit a különféle bizottságokban. Még akkor sem, ha a párt az MSZP-vel - tudják, a valódi és egyetlen kormánypárttal - együtt szavaz. Az ilyen esetek pusztán a kiszámíthatatlan véletlen művei, és nem jelentenek alapot az SZDSZ ellenzékiségének megkérdőjelezésére.

De ha mégis…

Ha az SZDSZ az országgyűlési bizottságokban mégis a szocialistákkal együtt szavaz, az vagy egyszerű optikai csalódás, vagy tudatos félrevezetés, a szocialisták és a közvélemény átverése, egyfajta ravasz értelmiségi trükk, amit csak azok értenek akik, de ők mélyen.

Az MSZP-vel való együtt szavazás a parlamenti törvényjavaslatok, a különféle megszorító csomagocskák, a reform-kezdeményezésecskék és egyéb jelentéktelen országvezetési döntések alkalmával nem jelent lojalitás a kormányzat felé. Sőt, éppen az ellenkezőjét! A szívből való elutasítást, a hátat fordítást a Bajnai-csapatnak és a teljes szocialista frakciónak. A ritka együttszavazós kivételek ezen esetekben csupán szakmai kérdésekre korlátozódnak, mindennemű politikai hátsószándéktól mentesen.

Paradoxon

Az alkotmányügyi bizottság szigorú döntése is teljes mértékben szakmai vonalak mentén formálódott. Teljességgel irreleváns azt felvetni, hogy a bizottságban túlnyomó részt szocialista képviselők ülnek. Ez egész egyszerűen rágalom! A bizottság csak az SZDSZ-es képviselők többségével kerülhetne csak kormánytöbbségbe, azonban ez már maga a paradoxon, hiszen az SZDSZ nem kormánypárti, mégis együtt szavaztak a kormányzópárttal arról, hogy nem kormánypártiak.

Nem igaz, az hogy az MSZP csak azért kívánja az SZDSZ-t ellenzékinek feltüntetni, hogy a különféle bizottságokban ne kelljen osztoznia vele a székeken! Szemenszedett hazugság, hogy a szocialisták azzal akarják gyengíteni a többi ellenzéki pártot, közös oldalra ültetik velük a liberális képviselőket! Aki így tesz, elmeháborodottnak könyveltetik és bezárattatik a már amúgy is bezárt Lipótba.

Lényegi probléma

A legnagyobb kérdés, amely mostantól ott motoszkálhat a politikára, mint lételemre tekintők fejében, hogy akkor a többi párttal végül is mi van? A bizottság nem mondta ki, hogy az ellenzéki képviselők vajon ellenzékiek-e, és hogy mostani kormánypártiak kormánypártiak-e? Mert ezek után nem ártana tisztázni ezen aspektusokat, hiszen bármi megtörténhet és semmi sem bizonyos, csak ami sötét és büdös… a kaki.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását