2024. május 20. - Bernát, Felícia

Pécs egy döntésképtelen embert választott?

Páva Zsolt, Pécs frissen megválasztott polgármestere érdekes ötlettel állt elő hétfőn. Egy levelet intézett a város lakóihoz, amiben a véleményüket kérdezi egy konkrét pécsi beruházás kapcsán.
2009. május 26. kedd 07:49 - Pénzes Dávid
A Páva Zsolt fideszes polgármester arra kíváncsi, hogy a város főterének teljes megújítására érkezett pályázatot elfogadja-e a város vagy nem? Páva gondja az, hogy a Széchenyi tér kicsinosítására szánt összeg 300 millió forinttal több, mint amit eredetileg erre a város költségvetése szánt.

A polgármester szerint ezért most két lehetőség van: vagy bevállalják ezt a plusz kiadást és év végéig elkészülnek a térrel, vagy új pályázatot írnak ki, de akkor ebben az évben már nem lesz új Széchenyi tér.

Elsőre érthető

Alapvetően nemes a szándék. Hiszen valóban nem mindegy, hogy a tér akkor lesz-e feltúrva, mikor már szállingóznak az első külföldiek az Év Kulturális Fővárosába, vagy még az előtt. A polgármester habozása nyilvánvalóan a plusz 300 milliós kiadás miatt van, ami egy olyan helyzetben lévő büdzsénél, mint a pécsi, nagyon is lényeges szempont.

Bökkenő azonban több is van: gyakorlatibb kérdések és egy teljesen elméleti. A levél hangvételéből, vagy a kérdések feltevéséből még a kevésbé képzettek is azonnal rájöhetnek, hogy Páva Zsolt meg akarja csinálni a teret még akkor is, ha 300 millióval többe kerül a városnak. (Nyilván, hiszen minden városatya szereti a kéznyomát rajtahagyni a városon, és Páva mandátuma 2010 végén lejár.)

Miért nem?

Páva Zsolt levele
A pécsi polgárok segítségét kérem egy mindannyiunk számára fontos ügyben.
A Széchenyi tér teljes átépítését tervezte meg az önkormányzat, és ehhez 1 milliárd forintot biztosított. A terv szerint a város főtere teljes egészében megújulna, hasonlóan Debrecenhez, Székesfehérvárhoz vagy Sopronhoz. A felújításra a város pályázatot írt ki, és a beérkezett ajánlat mintegy 300 millió forinttal meghaladja a tervezett összeget.

Fontos döntés előtt állunk. Ha új pályázatot írunk ki, akkor ez év végéig nem készül el a tér, és a kulturális fővárosi évben is komoly építkezések lesznek a városban. Ha viszont elfogadjuk az ajánlatot, akkor az év végére befejezzük az átépítést, és a kulturális főváros program első sikeres állomását teljesíthetjük.

Én azt vállaltam, hogy a pécsiek érdekeit képviselem, ezért e fontos ügyben szeretném megtudni a pécsiek véleményét.

Kérek minden pécsi polgárt, segítsen véleményével. A napokban telefonon fogom megkeresni őket, hogy mondják el álláspontjukat.

Három kérdésben kell véleményt mondaniuk az embereknek:
1. Fontos-e, hogy a kulturális főváros évében már ne legyen feltúrva a belváros, és megfelelő körülmények között fogadjuk a látogatókat?
2. A város fogadja-e el a magasabb összegű ajánlatot, de még ebben az évben zárja le a beruházást?
3. Fontos, hogy pécsiek végezzék a Széchenyi tér felújítását?

A telefonok költségeit saját polgármesteri keretemből fogom kifizetni, mert inkább most költök el erre 200 ezer forintot, mint hogy a pécsiek akaratával ellentétben költsünk el 300 milliót.
A segítséget és a pécsiek véleményét előre is köszönöm!
Dr. Páva Zsolt
Pécs polgármestere
De ha így van, miért nem dönti el egymaga? – főleg, hogy jelenleg megvan a többsége az eredetileg szocialista többségű közgyűlésben is, tehát ezen nem múlhat. A politikusoknál azonban résen kell lenni, és nem szabad elhinni mindent elsőre, még ha az annyira kedves is, mint amilyen Páva Zsolt szándéka.

Nyúl a bokorból

Tóth Bertalan, Pécs alpolgármestere a HírExtrának elmondta, ennek az akciónak inkább politikai színezete van. Ettől függetlenül reméli, hogy a városvezető belátja, a legjobb lenne, ha minél előbb nekiállnának a munkának, hiszen meglátása szerint ez mindenkinek az érdeke.

Ha így van, akkor Páva tényleg csak népszerűségi kampányt folytat, nem pedig valóban érdeklődik.

Elméletileg

Az elméleti kérdés ezeknél sokkal izgalmasabb: meg kell-e kérdezni az embereket mindenről, ami az életük folyását érinti? Értenek-e annyira az átlagemberek olyan kérdésekhez, mint egy város irányítása? (Mikor a Fidesz a kórház-privatizációról, a vizitdíjról, vagy a tandíjról kérdezett, ugyanez a probléma volt tetten érhető.)

Ahhoz, hogy egy pécsi polgár el tudja dönteni, mi legyen a Széchenyi tér sorsa, tisztában kellene lennie a következőkkel: Miként kívánja átalakítani a beruházó a teret? Pontosan miért kerül többe, mint az előirányzott összeg? Hogyan áll jelenleg Pécs városának költségvetése? Hol lehetne spórolni, ha most itt egy többletköltség merül fel?

A kérdésekből kiderül, ezekhez az információkhoz nem könnyen férhet bárki hozzá. Vagy ha igen, ahhoz hosszú utánajárásra lenne szükség. És még akkor is elemezni kellene a kapott adatokat, összehasonlítani őket, osztani, szorozni, majd ez alapján meghozni a döntést.

Az, hogy egy ilyen fontos döntést át akarunk hárítani az emberekre, azáltal éppen a felelősséget hárítjuk el magunkról. Pedig a polgármester azért juttatták szavazói ebbe a pozícióba – demokratikus úton –, hogy meghozza a döntéseket és azért teljes mértékben vállalja a felelősséget.

Harmadik út?

Első ránézésre kétségtelen, hogy a két út mindegyike valamilyen hátrányt fog okozni a városlakóknak. Ám mi van akkor, ha van egy harmadik is? Mi van akkor, ha a tér felújítását, olcsóbban oldaná meg a pályázat nyertese? Ha megpróbálna lefaragni innen-onnan? Ha Páva Zsolt és a pécsi közgyűlés rávenné a közbeszerzés elnyerőjét, hogy kissé olcsóbban dolgozzon és férjen bele a keretbe?

Persze lehetséges, hogy ez sem megvalósítható. Mindenesetre az, hogy a polgármester ilyen kampánnyal kezdje a munkát, kifejezetten érdekes. Páva Zsolttól határozottságot vár az egész város, ez az ötlete pedig nem erre utal.

Régi igazság, hogy a demokrácia a felelősség kiszélesítésének az államformája. Nade, hogy ennyire?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

katonabácsi
2009. május 26. 13:32
Csak csináltassa meg a Széchenyi teret, elég régóta koptatjuk már a köveket, ráférne egy alapos csinosítás. Egyetértek Páva úrral, ha meg van a pénz, jöhet az átalakítás. Nem mindegy, hogy Európa Kultúrális Fővárosa legszebb tere hogy néz ki, hiszen ez a belváros!
Steve22
2009. május 26. 08:45
hát igen sajnos rossz embert választottak!!!
kretasan
2009. május 26. 08:40
Baloldaliként: Páva Zsolt -politikusi személyisége ellenére- tisztességes, városát kedvelő és azt "kósai" szintre emelni akaró ember, polgármester.
Szándékai mindaddig nemcsak elfogadhatóak, de minden erővel támogatást érdemelnek, amíg nem fentről mondják meg: mi legyen a teendő.
Eddig -úgy tűnik- önálló, a várost szolgáló és segítő szándékairól tudunk.
A FIDESZ egyre agresszívebbnek tűnő akarnoksága és a hatalom megszerzésének még (!!!!) elfogadható magatartása azonban kibillentheti Páva Zoltán ebből a magatartásból. (Ki tudja mi történt Páva és Orbán találkozásakor, mire tett (kellett tennie?) ígéretet Páva Zsolt.)
Neki annak kell maradnia, aminek akkor mutatta magát, amikor harcba szállt a polgármesterségért.
Ehhez szívből kívánok neki -és ezzel együtt nekünk, pécsieknek is- sok sikert.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását