2024. május 9. - Gergely

Elárverezik Marceau hagyatékát

Marcel Marceau lánya és hívei hasztalanul próbálták megakadályozni a világhírű francia pantomimművész hagyatékának e hétre kitűzött elárverezését.
2009. május 26. kedd 10:40 - HírExtra
Az aukciót, amelyen egyebek közt Marceau színpadi ruhái, könyvei, egy viharvert öreg cilinder, valamint képzőművészeti alkotások szerepelnek, egy párizsi bíróság rendelte el, hogy kiegyenlítsék a művész után maradt adósságot. Marceau ugyanis minden pénzét színházi produkciókba fektette és csődbe ment nem sokkal 2007. szeptember 22-én, 84 éves korában bekövetkezett halála előtt. A nagy mímes azt akarta, hogy a francia állam őrizze meg hagyatékát, a Párizstól nyugatra fekvő Bercheres-sur-Vesgres faluban álló házát pedig alakítsák át olyan kulturális térré, ahol otthonra lelnének a világ minden tájáról érkező társulatok – mondta egykori asszisztense, Valerie Bochenek.

„Egy ember, aki 60 éven át vitte a francia zászlót a világ minden tájára, megérdemli, hogy örökségét ne szórják szét” – mondta Bochenek. Az árverést azonban végül lánya, Camille szervezte meg az adósságok rendezésére. "A szívünk szakad meg az árverés miatt. Mindent megpróbáltunk, hogy nem kelljen ehhez folyamodnunk, hiába, apám túl nagy adósságot hagyott hátra" - mondta.

Marceau halhatatlan figurájával, Bippel, aki láthatatlan ajtókat nyitott ki, beszorult láthatatlan ketrecekbe és láthatatlan zsebtolvajokkal táncolt, nemcsak közönségét bűvölte el, hanem művészek nemzedékeinek is ihletet adott. De híres karaktere volt a mogorva pincér, a kötögető öreg hölgy és az oroszlánidomár is.

Valerie Bochenek és a művész rajongói, egykori kollégái felhívást tettek közzé, hogy adományokkal segítsék Marceau hagyatékának megvásárlását még a keddi és szerdai árverés előtt, hogy azok majd egy múzeumba kerülhessenek. Céljuk legalább 100 ezer euró összegyűjtése volt a www.unmuseepourbip.com nevű internetes portálon, megakadályozandó, hogy kalapács alá kerüljön piros virága, amelyet 800–1000 euróra becsülnek, vagy csíkos trikója és fehér nadrágja, amelyért együttesen 1500–3000 eurót vár a Drouot-Richelieu aukciós ház. 1000 euróra taksálják cilinderét.

A több mint 900 tárgyat tartalmazó árverési katalógusban szerepelnek továbbá japán maszkok, fotók, köztük olyanok, amelyeken a művész különböző hírességekkel látható Bill Clintontól Michael Jacksonig - ez utóbbi éppen tőle leste el a széllel szemben járás mozdulatait, amelyet a Thriller című klipjében használt fel -, egy tusrajz önarckép, plakátok, valamint egy Judaica-könyv – Marceau személyes drámájának emlékeztetője. A művész Marcel Mangel néven született 1923-ban Strasbourgban, apja Auschwitzban pusztult el, neki azonban sikerült megszöknie a deportálás elől.

A hitelezők 2-300 ezer euró árbevételt várnak a többségében kis értékű tárgyakból álló hagyaték elárverezéséből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását