2024. május 17. - Paszkál

Diák EP öt napig

Péntektől öt napon át az ország tíz középiskolájának diákjai ismerkednek az európai parlament működésével és modellezik annak munkáját Szolnokon, a helyi Varga Katalin Gimnázium szervezésében.
2009. június 6. szombat 08:59 - HírExtra
Bár a résztvevők érkezésével és regisztrációjával, illetve egy csapatépítő foglalkozással már csütörtökön elkezdődött, ám hivatalosan pénteken Szalay Ferenc polgármester, valamint Szalai Zoltán, az Európa Parlament Budapesti Információs Irodájának igazgatója nyitotta meg az Európai Parlament Modell elnevezésű nemzetközi seregszemle magyarországi rendezvényét Szolnokon.

A rangos esemény érdemi része azonban még csak ezt követően kezdődik, hiszen ahogy 2003 óta minden esztendőben, úgy a fiatalok egy hétre ezúttal is „EP-képviselőkké” válnak, hogy az igazi Európai Parlament hétköznapjait modellezve bizottsági munkával és plenáris üléseken elfogadott határozatokkal oldjanak meg olyan problémákat, amelyek meghatározzák az unió polgárainak életét.

A közreműködő diákok hat tagállam képviselőinek bőrébe bújnak, s hét bizottságot alkotva Ausztria, Észtország, az Egyesült Királyság, Németország, Lengyelország és Magyarország színeiben tárgyalnak majd fontosabbnál fontosabb kérdésekről a megyeszékhely önkormányzatának patinás épületében, illetve a házigazda oktatási intézmény falai között.

Az Európai Parlament Modell egy 1994-es, holland kezdeményezésű program, mely néhány év alatt nemzetközivé nőtte ki magát. Magyarország 2003 óta vesz részt benne. Az ülések munkanyelve az angol. Az első Magyar Nemzeti Ülést 2003-ban az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola szervezte. Azóta minden évben a tíz iskola közül más-más kapja e megtisztelő lehetőséget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását