2024. május 15. - Zsófia, Szonja

46 ezer civil egyesületet támogattak

Működésének kezdete, azaz 2004 óta több mint 46 ezer pályázati program megvalósításához biztosított támogatást a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) - mondta Nagy Ádám, az NCA Tanácsának elnöke hétfőn Miskolcon.
2009. június 8. hétfő 14:42 - HírExtra
Nagy Ádám a tanács első kihelyezett, nyílt regionális ülése előtt tartott sajtótájékoztatón közölte: a 46 ezer pályázati program összesen mintegy 32 milliárd forint támogatásban részesült.

Hozzátette, hogy jelenleg 55 ezer működő civil szerveződés - alapítvány és egyesület - van az országban, ezek közül 12 ezer szervezet rendszeresen pályázik.

Arról is beszámolt, hogy az NCA ez év február 16-án alakult újjá, ekkor döntöttek arról, hogy a tanács "felkeresi" az ország különböző régióközpontjait. E döntés szellemében szervezték Miskolcra az első kihelyezett regionális tanácskozást.

Nagy Ádám emlékeztetett arra, hogy az NCA a civil szervezetek legnagyobb állami pénzalapja, egyesületek, alapítványok számára lát el forrásbővítő feladatokat. Emellett a munkájához tartozik a jogi és finanszírozási környezet újragondolásának kezdeményezése és a társadalmi környezet aktív alakítása. Az első olyan pályázati rendszer, ahol fellebbezni lehet - mutatott rá a tanács elnöke.

Az alapprogram célja a civil társadalom erősítése, a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának támogatása, a kormányzat és a civil szféra közötti partneri viszony, a munkamegosztás előmozdítása az állami és önkormányzati közfeladatok hatékonyabb ellátása érdekében - hangsúlyozta.

Mint mondta, a legfontosabb, hogy az NCA tanácsa kialakítsa azt a stratégiát, amely a csaknem 8 milliárd forint rendelkezésre álló forrás elköltését "a mai esetleges megoldások felől az egységes kezelés irányába mozdítja el".

Papp Zsolt, az NCA Észak-magyarországi Regionális Kollégiumának elnöke arról számolt be: több mint 475 millió forint állt a regionális kollégium rendelkezésére ahhoz, hogy a régió civil szervezeteinek működését támogassa. Összességében 1204 pályázat érkezett a régió különböző civil szervezeteitől, ezek közül 103 érvénytelen volt.

Borsodból 575, Heves megyéből 312, míg Nógrádból 314 pályázatot nyújtottak be a megyei bontás szerint. A forrásokról ez év májusában döntöttek, eszerint a pályázók 80 százaléka nyertes az észak-magyarországi régióban - jegyezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását