2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ennyire még soha nem kellett a győzelem!

Sorsdöntő mérkőzésre készül a magyar női kosárválogatott: Rátgéber László csapatának le kell győznie este a lengyeleket, ha a középdöntőbe akar jutni. Vajon képesek lesznek az eddigi gyenge játékot feledtetni?
2009. június 9. kedd 15:01 - Gedei Szilárd
Szinte kilátástalan helyzetbe került a magyar női kosárválogatott a lettországi Európa-bajnokságon: a vasárnapi görögök, és a tegnapi lettek elleni vereségek után Rátgéber László lányai csak úgy juthatnak tovább a hőn áhított középdöntőbe, ha ma nagyon megverik a lengyel csapatot. Csakhogy azzal a játékkal, amit eddig mutattak Vajda Annáék, talán még a tisztes helytállásra sem lesz esélyük…

Miért nem ment eddig?


Nagyjából három részre szakadt a hazai sportkedvelők tábora: vannak, akik szerint női kosarasaink kritikán aluli teljesítményt nyújtanak a kontinenstornán, akadnak, akik már a kijutást is nagy tettként értékelik, s még mindig védik, biztatják a lányokat, de előfordulnak olyanok is, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy éppen Lettországban bucira verik a rendkívül gyenge teljesítményt nyújtó Rátgéber-csapatot. Utóbbiakat így nyilván az sem érdekli, hogy mi lehet a vártnál rosszabb szereplés és játék oka.

Minket azonban annál inkább. A hibákat persze lehetne sorolni akár négy negyeden át is, az igazi okokat csak a lányok, s még inkább Rátgéber László szövetségi kapitány tudhatja. A teljesség igénye nélkül azért fel lehet sorolni a két vesztes meccs alatt is szembetűnő hibákat: nem meglepő módon nem dobunk elég pontot, kicsit szakmaibban fogalmazva: egészen gyatra eddig a dobószázalékunk. Ebből következik, hogy centereink alig élnek meg a pályán, az egy szem Vajda Anna kivételével nem tudnak a lányok „felnőni” a palánkhoz.

És vajon fog-e ezután?

Károlyi Andrea: „Elő kell lépni vezérként!”
A korábbi 140-szeres válogatott a HírExtra kérdésére azt emelte ki, hogy az első két meccsen azért nem tudták hozni a lányok a jó formát, mert kevés az olyan játékosunk, aki a saját klubjában posztján az első számú játékos. „Nehezen tudják felvállalni, hogy elő kell lépni vezérként, viszont remélem, hogy Honti Kata, Fegyverneki Zsófi és Vajda Anna lejátszott már annyi Euroliga-mérkőzést, hogy átérzik, mekkora jelentősége van a ma esti meccsnek” – fejezte ki reményeit Károlyi.
A bajt csak erősíti, hogy lényegében nulla az irányítójátékunk, Iványi Dalma hiánya ütközik ki talán a legerőteljesebben a csapat teljesítményén. Mindezek mellett tényleg csak eltörpül az, hogy a harmonikus összhangtól olyan messze állnak a csapattagok, mint most már a továbbjutástól, az első, a görögök ellenei meccsen ráadásul az akarat teljes hiánya is látható volt a csajok játékán.

Mindezeket csak tetézi, s nem magyarázza, hogy a csapat teljes önbizalomhiánnyal küzd…

Ebből a teljesen kipukkadt gárdából kellene egy ütőképes, a görögverő lengyeleket tíz ponttal lelépni képes csapatot összeeszkábálnia Rátgébernek. Aki a második, a lettek ellen simán elbukott mérkőzés után nyilatkozta: „Bebizonyítottuk, hogy nem vagyunk olyan rossz csapat, de rengeteg buta hibát követünk el, amit továbbra is az előző két Eb kihagyásának számlájára írok”.

Meg kell verni a lengyeleket

Zsolnay Gyöngyi: „Több van bennük!”
A Pécs 110-szeres válogatott, négyszeres magyar bajnok és Magyar Kupa elsőséggel büszkélkedhető kosaraslegendája hangsúlyozta a HírExtrának: sokkal több van a lányokban, és jó lenne, ha a harmadik meccsen bizonyítanák is ezt. „Én feltétlenül szurkolok nekik” – üzente a csapatnak.
A baj csak az, hogy a húzóembernek szánt játékosaink nem hozzák azt, amit tudnak, s hoznak is például az Euroligában. Mint például Honti Kata, aki az egész idényben az Euroliga Final Fourjába jutó Sopron egyik vezéregyénisége volt végig egyenletes teljesítményt nyújtva. Most pedig… Persze ő még a kevésbé kritizálható játékosok közé tartozik.

Rátgéber László pedig azt mondja, hogy gyatra teljesítmény ide vagy oda, nem fog azokkal a lányokkal ordítani, akik szinte csak maguknak köszönhetve a semmiből vívták ki a lehetőséget az Európa-bajnoki részvételre, bármennyire is rosszul játszanak.

Imádjuk, szeretjük mi is a lányokat, sőt Rátgéber hozzáállását is megértjük. Csak az a baj, hogy ezzel a teljesítménnyel bizony ki sem jutott volna a csapat a tornára…

Június 9., kedd 17:00 Magyarország-Lengyelország (a biztos továbbjutáshoz tíz ponttal kellene legyőznünk a korábban a  görögöket megverő lengyel csapatot, ha azonban a lettek a másik csoportmeccsen kikapnak a görögöktől elég egy szimpla, egyetlen pontos siker is).
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását