2024. május 10. - Ármin, Pálma

Hock: álkonzervatív liberális párttá vedlett az MDF

Egy álkonzervatív liberális párt alapjait tették le az MDF-székházban szerdán, amikor három politikust töröltek távollétükben a párt tagjainak sorából.
2009. június 11. csütörtök 19:00 - HírExtra
"Tegnap a Szilágyi Erzsébet fasorban egy új liberális pártnak az alapjait tették le. Tekintettel arra, hogy világossá vált bizonyos politikai, gazdasági, intellektuális, kulturális körök számára, hogy a meglévő liberálisnak tartott SZDSZ-be új életet lehelni már nem lehet, végérvényesen megbukott Magyarországon, ennek megfelelően az európai trendet felhasználva, egy ilyen félig álkonzervatív párt mögé elbújva, azt elfoglalva egy új liberális pártnak a megalapozását kezdték el" - mondta Hock Zoltán, a Katona Kálmánnal és Pettkó Andrással közösen tartott sajtótájékoztatón.

Ezt igazolja, hogy az SZDSZ egyik ügyvivője is arról írt a közelmúltban, hogy "össze kellene gyúrni" az SZDSZ-t és az MDF-et. Ennek fényében jelent meg Bokros Lajos is. A forgatókönyv szerint a Political Capital egyes emberei is politikai szerepvállalásra készülnek az MDF-ben - tette hozzá.

Mint fogalmazott, a választási eredmény ismeretében azt lehet mondani, hogy egy előre eltervezett forgatókönyv áldozataivá váltak hárman, nem fértek bele ebbe a "liberális katyvaszba".

Katona Kálmán kiemelte: ha az ember nem tudná, hogy a választások korrektek, akkor azt gondolná, hogy valamilyen "nagy testvér keze" segíti át a pártot mindig az ötszázalékos parlamenti küszöbön. A politikus az MTI kérdésére hozzátette: úgy tudja, hogy a Tisztelet Társasága és a Hit Gyülekezete is segítette az MDF-et az idei európai parlamenti választásokon.

Szerdai kizárásukkal kapcsolatban Hock Zoltán kiemelte: "az eljárás ízléstelen és törvénytelen. (...) A távollétünkben, napirend nélkül hozták meg ezt a sunyi döntést, mert nem mertek szembenézni velünk". Mint mondta, az országos gyűléshez, az MDF tagságához fordulnak fellebbezésükkel. Ha ott is alulmaradnak, akkor jogi útra terelik a kérdést, hiszen nem érzik magukat "sem bűnösnek, sem árulónak" - tette hozzá.

Megjegyezte: kizárásukkal megszűnt a fizikai lehetősége is annak, hogy az MDF frakciót alakíthasson. Kérdés, hogy nem az volt-e a cél ezzel a lépéssel, hogy ősszel az MDF az SZDSZ-szel közös frakciót alakítson - mondta Hock Zoltán.

Az MTI azon kérdésére, hogy kizárásuk után tervezik-e új frakció, illetve párt alakítását, Hock Zoltán azt mondta: későbbi történet, hogy tudnak-e új frakciót alakítani, új párt alapítása nem merült. Nem vetődött fel az sem, hogy más frakcióhoz csatlakozzunk - tette hozzá. Hangsúlyozta: hisz abban, hogy az MDF-ből még lehet "egy normális pártot csinálni". 2002 és 2006 is megmutatta, hogy egyedül nem megy, jobboldali szövetségesre lett volna szüksége az MDF-nek - mondta a politikus.

Katona Kálmán kiemelte: kizárásuk okaként azt fogalmazták meg, hogy ők hárman nem léptek be az MDF újjáalakuló frakciójába. Ez a tény nem áll fenn, mert az alapszabályt követve a választás után és az előző kizárások után is beléptek a frakcióba. Eljárásilag sem felel meg az előírásoknak a kizárásuk. Ugyanakkor a Herényi Károly-Dávid Ibolya párosnak van ebben gyakorlata, már 35 millió forintot vesztettek eddig az ilyen kizárások után indított perek miatt - fűzte hozzá.

Közölte: Bokros Lajos és a neoliberális körök szellemisége ellenkezik a párt szellemiségével. Kizárásuk igazi oka az volt, hogy ők hárman nyíltan ellenezték a párt ilyen irányú fordulatát. Ugyanakkor még az is "benne van a pakliban", hogy Bokros Lajosra cserélik Dávid Ibolyát a pártelnöki tisztségben - mondta Katona Kálmán.

Pettkó András kiemelte: a pártokban természetesek a változások, de az új irányvonalak egyeztetések után kell, hogy kialakuljanak. A pártban minden egyes kérdést meg kellett volna beszélni. Egyeztetni kellett volna a frakció újraalakításáról is - tette hozzá.

A politikus arról is beszélt: meglepte, hogy Bokros Lajos felszólította őket a pártból való távozásra, annak ellenére, hogy betartották a választások előtti ígéretüket, a "kéthetes kampánycsendet" tartottak, nem kritizálták a pártvezetést.

Makay Zsolt, a párt országos választmányának elnöke szerda este jelentette be, hogy testület többségi szavazata szerint azzal, hogy Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András nemet mondott a frakció megalakítására, az alapszabály értelmében törölték párttagságukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását