2024. május 2. - Zsigmond

Allergia-nap

Ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással, szórakoztató programokkal várja az érdeklődőket vasárnap a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság a Városligetben.
2009. július 3. péntek 19:15 - HírExtra
Az allergia-nap rendezvényeivel a szervezők az allergiás megbetegedések gyakoriságára, a szűrés fontosságára kívánják felhívni a figyelmet - hangzott el pénteken budapesti sajtótájékoztatójukon.

Európában a lakosság közel harmada szenved allergiában, az előrejelzések szerint 2020-ra minden második európai érintett lesz. Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött a betegek száma, az allergia népbetegséggé nőtte ki magát.

Magyarországon a felső légúti allergia a lakosság mintegy 15-25 százalékát érinti, ugyanakkor a legkülönbözőbb bőrallergiák minden ötödik ember életét keserítik meg, táplálékallergiában és gyógyszerérzékenységben pedig körülbelül a lakosság két százaléka szenved.

Mint Zeher Margit, a Magyar Allergológiai és Klinika Immunológiai Társaság elnöke elmondta, a Városligetben ingyenes szűrővizsgálatokat követően mindenki tanácsot kérhet a jelenlévő allergológusoktól, szakorvosoktól, így az érdeklődők szembesülhetnek egészségügyi állapotukkal, megismerkedhetnek az allergia tüneteivel, szűréseken vehetnek részt és nem utolsó sorban hallhatnak magáról a megelőzésről is.

Szó esik az allergiás betegségek legújabb kezelési lehetőségeiről, többek között az immunterápiáról is. Kósa Lajos, a Magyar Allergológiai és Klinika Immunológiai Társaság főtitkára az allergiás betegek immunterápiájával kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy ezt a specifikus eljárást elsősorban allergiás náthánál javasolják, de az asztma bizonyos formáiban, valamint rovarméreg allergiában is nagyon hatékony lehet.

Nékám Kristóf a Magyar Allergológiai és Klinika Immunológiai Társaság alelnöke arról beszélt, hogy az allergiás betegségek kialakulását döntően a környezeti hatások befolyásolják, amelyek elősegítik vagy késleltetik a betegség megjelenését. Mint hangsúlyozta, az életmód megváltoztatása sokat ígér: gondoljunk itt a dohányzás abbahagyására, a felesleges kilók leadására, mozgásban gazdagabb életmód kialakítására.

A szervezők a gyerekekről sem feledkeznek meg, akik játékos formában sajátíthatják el az egészséges életmód alapismereteit, ugyanakkor számos meglepetés vár rájuk.
A rendezvényt Budapest Főváros Önkormányzata is támogatja: minden olyan rendezvényt fel kívánnak karolni, amely segíthet a főváros lakosságának szűrésében és a betegségek megelőzésében, kezelésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását