2024. május 19. - Ivó, Milán

Lendvai: csak egyetlen személyi kérdés lesz a kongresszuson

Az MSZP szombati kongresszusa egyetlen személyi kérdéssel foglalkozik: létrehozza és kibővíti a párt országos választási bizottságát (ovb), amely választási időszakban a párt ideiglenes politikai kormánya.
2009. július 3. péntek 19:56 - HírExtra
Az ovb a következő választásokig stabilan folytatja munkáját; a bizottság olyan emberekkel egészül ki, akik a megyei jogú városok, a falvak, a vidék szempontjait képviselik, illetve a kormánnyal, valamint a megyei elnökökkel való közvetlenebb kapcsolatot biztosítják - ismertette a pártelnök, hozzátéve, az "összefogás és az együttműködés" érdekében kibővített ovb dönt a választást érintő kérdésekben.

Az ovb tagja a párt alapszabálya szerint a pártelnök, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, a párt elnökhelyettesei, alelnökei, a választmány elnöke, a parlamenti frakció vezetője, a pénztárnok, a pártigazgató és a kampányfőnök.

Lendvai Ildikó nem mondta meg, ki az az 5-6 politikus, akikkel kiegészítenék a testületet, mondván, még nem egyeztettek velük. Az MTI információi szerint az új ovb tagok közzé tartozhat Botka László szegedi polgármester, Burány Sándor budapesti elnök, Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Ficsor Ádám titokminiszter, valamint várhatóan a megyei elnökök is delegálhatnak egy embert.

A pártelnök szerint az új arcok megjelenését, a különböző csoportok, generációk összefogását az biztosítja, hogy ha a következő, a jövő évi költségvetés elfogadása utáni, november végi, december eleji kongresszus elfogadja a választási programot, fiatal miniszterelnököt jelöl, országos listát állít, majd az alapszabály módosításával elnökségi tisztújítást végez.

Az új elnökség dolga nem a választási felkészülés, hanem annak irányítása, hogy a 2010-es választások után milyen szervezeti, szellemi infrastruktúrával működjön a párt - közölte. Hozzátette: az ovb a tisztújítás után is változatlanul működik tovább, de mivel a munka intenzitása ezt megkívánja, azok a bizottsági tagok, akik napi szervezési feladatot vállalnak a javaslat szerint november végén megválnak kormányzati tisztségüktől.

Elmondta, hogy pártvita indul az MSZP szervezeti megújításáról, munkacsoportot is létrehoznak, amelynek javaslatait a következő kongresszuson vitatják meg.

Úgy vélte, ennek a modellnek, amit személyesen ő is támogat, esélye van arra, hogy többséget kapjon a szombati kongresszuson. Az MTI kérdésre válaszolva azt mondta, az elnökségi ülés előtt tartott küldöttcsoport-vezetői értekezleten nem volt formális szavazás a javaslatról, de úgy érzékelték, hogy biztos többsége van az alternatívának, majd az elnökségi ülésen a többség egyetértett azzal, hogy ez az egy modell szerepeljen a határozati javaslatban. Korábban négy alternatíva is volt a követendő politikai menetrendre.

Egy másik kérdésre azt mondta, a novemberi végi, december eleji kongresszus formailag két kongresszust jelent, amelyek akár egy napon vagy egy hétvégén is lehetnek. Az elsőn módosítanák az alapszabályt, hogy felmenő rendszerű tisztújítás nélkül is lehessen elnökséget választani, majd a másodikon megválasztanák az elnökséget - fejtette ki.

Lendvai Ildikó szerint a menetrend kialakítása után valóban a választóra koncentrálhatnak és valóban érvényes lehet az a jelszó, hogy "vissza a választóhoz".
A politikus közölte, hogy a kongresszusi határozati javaslat a menetrenden kívül az elmúlt hét év értékelését tartalmazó fejezetet is tartalmaz, illetve leszögezi, hogy az MSZP a ciklus végig töretlenül támogatja a kormányt a gazdasági válságkezelő intézkedésekben.

"Tudjuk, hogy ez szigorú és takarékos költségvetés elfogadását igényli" - mutatott rá. Hangsúlyozta: a társadalmi válság és a társadalmi konfliktusok kezelésében az eddiginél erősebb kezdeményező szerepet akar játszani az MSZP. Hozzátette: ezért közbiztonsági, szociális biztonsági, és az elit arányos áldozatvállalását ösztönöző intézkedéseket javasolnak a kormánynak és a frakciónak.

Lendvai Ildikó az elmúlt időszak értékeléséről azt mondta, az MSZP akkor volt sikeres, ha egyszerre tudta végrehajtani az ország modernizációját és eközben képes volt a hagyományos baloldali választói csoportok, a munkájukból és nyugdíjukból élők érdekeinek képviseletére, biztonságuk garantálására. Megjegyezte, ma a szocialista párt támogatottsága azért alacsonyabb, mint korábban, mert ennek a két feladatnak az egysége megbomlott.

A pártelnök szerint a pártnak nem karakterváltásra, hanem karakter-kiegészítésre, nem programváltásra, hanem program-kiegészítésre van szüksége, ezért továbbra is vállalják a modernizálás feladatait, de emellett a választópolgárok napi közbiztonságával, szociális biztonságával kapcsolatos kérdéseinek jobb megválaszolására is törekszenek.

Lendvai Ildikó a kongresszus helyszínéről, a XIV. kerületi Vasúttörténeti Park Mozdonyfordítójáról azt mondta: "véletlen a szimbólum, de alkalmas", jelzi, hogy a szocialista párt nem adja fel eddigi értékeit, sok szempontból változtat munkája tempóján, összeszedettségén és kiegészíti programját, illetve karakterét.
Kitért arra, hogy a szombati zárt tanácskozáson gyűjtést szerveznek a krízisalapba is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását