2024. május 3. - Tímea, Irma

Mi a fene! Retkes vállalható pártot farag az SZDSZ-ből?

Retkes Attila, az SZDSZ új elnöke első sajtótájékoztatóján a párt nevében négy dologért is bocsánatot kért vasárnap a magyar társadalomtól és a választóktól.
2009. július 12. vasárnap 15:45 - HírExtra
Azt mondta, sajnálja azokat a korrupciós ügyeket, amelyekben az elmúlt 15 évben az SZDSZ érintett volt, amelyekkel besározták a szabadelvű eszmét. Kitért arra is, hogy a párt nem foglalkozott kellő súllyal a magyarságot érintő sorskérdésekkel, a határon túli magyarok ügyével, s ezzel magára vonta egyfajta nemzetietlen, kozmopolita alakulat képét.

Sajnálja továbbá, hogy magukra hagyták a vidéket, beskatulyázták magukat egy kis fővárosi párt képébe. Sajnálatát fejezte ki azért a szavai szerint fölényes, agresszív stílusért, amelyet korábban egyes vezetőik képviseltek.
Véleménye szerint az SZDSZ igen súlyos politikai, morális és szervezeti válságban van. Ez a folyamat 15 éve kezdődött, mialatt háromszor léptek koalícióra az MSZP-vel. Közölte, hogy ezek részeredményeket hoztak ugyan, de a szabadelvűség mint eszmerendszer teljes feladásához vezetett.

Kijelentette, hogy elnökként egy olyan korszerű, országosan működő középpártként képzeli az SZDSZ-t, amely újraépíti vidéki bázisát, és ennek köszönhetően a vidéken élő szabadelvű gondolkodóknak nem kell szemlesütve járniuk.

Hozzátette, gyakorlatias SZDSZ-t szeretne, amely a nemzet problémáival kíván foglalkozni, olyan területeken, mint a vidék-, a város-, a nemzetpolitika, az önkormányzatok, a környezetvédelem, a gazdaság- és a szociálpolitika. Ezeken a területeken hét szakpolitikai kabinetet kíván felállítani.

Kijelentette, hogy szavahihető SZDSZ-t szeretne, mert véget kell vetni az elmúlt időszak „cikkcakk” politikájának, és véget kell vetni a vállalhatatlan lépéseknek. Az SZDSZ-t az önállóan, szabadon gondolkodó, magukért felelősséget vállaló polgárok pártjaként képzeli el.

Arra a kérdésre, hogy ha az általa lemondásra felszólított Kóka János nem távozik, mit tesz, azt mondta, hogy legkésőbb a következő két hétben eldöntik, hogy ezzel a kérdéssel kapcsolatban milyen lépésekre van szükség.

Közölte, ő azt akarta hangsúlyozni, hogy Kóka János olyan vállalhatatlan politikus, akit nem szeretne, ha frakcióvezetőként az SZDSZ-szel azonosítanák. Mint mondta, ehhez kérte a küldöttgyűlés felhatalmazását, amit véleménye szerint egy szimpátiaszavazás keretében meg is kapott.

Arra a kérdésre, hogy ki lehetne szerinte a frakcióvezető, azt mondta, a képviselőcsoportban több olyan politikus is van, akiket el tud képzelni, de ez a kérdés később dől el.

Arra a felvetésre, hogy támogatnák-e a Bajnai-kormányt, azt mondta, önmagában mint testületet nem, azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy a konkrét válságkezelő intézkedések mellé álljanak, ha azok összeegyeztethetők eszmerendszerükkel és szakpolitikájukkal.

A korábbi vezetők felelősségét boncolgató kérdésre közölte, hogy Fodor Gábor jó szándékában és tisztességében nem kételkedik, mert őt ellehetetlenítették. Közölte, felkészült arra, hogy a „párt ellenségei” bíróságon támadják meg a küldöttgyűlés végeredményét, de meggyőződése szerint nincs az a független bíróság, amely ennek helyt adna.

Szintén kérdésre közölte, hogy a sikertelen, vállalhatatlan SZDSZ-ből teljes joggal van elegük a választóknak. Megjegyezte, hogy a potenciális szabadelvű választókat kellő alázattal, tisztességgel, kiérlelt szakpolitikával vissza kell hozniuk. Leszögezte, úgy készül, hogy az SZDSZ önállóan indul a következő választáson mind a 176 egyéni választókerületben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

d.a.angela
2009. július 12. 16:14
Az amit mondott érvényes volna az egész politikai közegre. Bármelyik párt elmondhatta volna magáról. végül is nem ismerem azt az embert, de az biztos, hogy legalább azt tette, amit tennie kellett. Aztán, hogy végig fogják-e csinálni, meg hogy komolyan gondolja-e, v. hagyják-e neki?? Majd meglátjuk. De most legalább mindegyik párt megláthatja mi lesz annak a pártnak a sorsa, amelyik megint átvágja a választókat...szerintem már nagyon kevés türelme maradt az embreknek. Lehet legközelebb nem fogják megvárni a vélasztásokat, mert nem lesz megint 4 év, hiogy csak elbaltázott dolgokat tegyenek.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását