2024. május 20. - Bernát, Felícia

Robbant a cukorgyár

Robbantással bontották le csütörtökön a bezárt szolnoki cukorgyár két, egyenként 70 méter magas gyárkéményét; a művelet a pécsi Robotek Kft. szakemberei végezték el sikeresen a gyárban folyó bontási műveletek részeként.
2009. július 16. csütörtök 19:01 - HírExtra
A délelőtti viharos, esős idő miatt félő volt, hogy meghiúsul a robbantás, de végül nagyjából minden a tervezettek szerint alakult. Az 1912-ben illetve 1968-ban felhúzott két kémény 14 óra körül egymás után dőlt nagy robajjal az oldalára. Számítások szerint bontásukkal 1300 köbméter törmelék keletkezett. A robbantási tervekben szerepelt a régi kazánház is, de az egyelőre megmaradt mementóként.

A robbantás előkészületei között a cukorgyári lakótelepen élőket értesítették a műveletről, illetve a gyár körüli épületeket rezonanciamérő készülékekkel szerelték fel. Emellett akusztikai méréseket is végeztek a szakemberek.

A Mátra Cukor Zrt. tulajdonába tartozó szolnoki gyár bontását tavaly júliusban kezdték meg. Akkor Pokol Balázs, a társaság igazgatósági elnöke elmondta: a szolnoki gyár bezárása és lebontása az Európai Unióban (EU) 2006-ban elindított ágazati szerkezetátalakításai program következménye. Ennek lényege, hogy a korábbi időszakhoz képest csökkent a cukorrépa átvételi ára, miközben a megváltozott körülmények mellett már nem versenyképes

termelőket az EU jelentős összegű támogatással ösztönzi az ágazat elhagyására.

Ez a szerkezetátalakítási támogatás a német Nordzucker csoporthoz tartozó Mátra Cukor Zrt. esetében, amely időközben szerencsi gyárát is bezárta, várhatóan a 20 milliárd forint körül lesz. Ebből kell finanszírozni többek között a bontási költségeket, az elbocsátásokkal járó kiadásokat, és a termelők is kapnak belőle. - tette hozzá Pokol Balázs.

A bontás végére teljesen eltűnnek a gyárképet meghatározó épületek és berendezések, csupán a mostani iroda, a csomagolórészleg és az hat éve felépített cukorsiló marad meg. A szolnoki gyárban a környezetvédelmi előírások miatt a talajt is kicserélik, hogy eltüntessék az ipari szennyeződéseket. A bontáskor felhalmozódó több tízezer tonna építési törmeléket és egyéb anyagot a környéken lévő építkezéseken igyekeznek majd hasznosítani.

A hatvani központú Mátra Cukor Zrt. igazgatósága és felügyelő bizottsága 2007. november 19-én jelentette be: szolnoki gyárában megszünteti cukortermelést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását