2024. május 18. - Erik, Alexandra

A közszolgálatiság még nem az igazi

A közszolgálatiság elve nehezen érvényesült az elmúlt húsz esztendőben a Kárpát-medencében, ebben a pártpolitikai érdekek és a kereskedelmi média szempontjai egyaránt közrejátszottak.
2009. július 18. szombat 08:10 - HírExtra
Belénessy Csaba, az MTI stratégiai alelnöke leszögezte: annyiban megvalósult a sajtószabadság az elmúlt húsz évben a volt kommunista országokban, hogy ma már semmit sem lehet eltitkolni, és ebben az internet is sokat segít. A sajtótisztesség ügyében azonban még sok a tennivaló - fűzte hozzá.

Belénessy Csaba rámutatott arra, milyen korlátozó ereje van a politikai befolyásnak és a gazdasági érdeknek, és ez közvetett módon a közszolgálatban is érvényesül. Szerinte a határon túli magyarok témája nem vált szerves részévé a magyarországi tájékoztatásnak. Hiányosságként említette, hogy a rendszerváltozás után nem történt meg a sajtó munkatársainak átvilágítása.

Belénessy Csaba kifejtette: a hírügynökségek - így az MTI is - válságban vannak, ez nem tartalmi, hanem értékesítési válság, mert az internetes világ elterjedése az ingyenes, de nem hitelesített információkat részesíti előnyben.

Antal Zsolt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója felvázolta azokat a nehézségeket, amelyekkel a rendszerváltás után a magyarországi közszolgálati tájékoztatásnak szembe kellett néznie. Az okok között a kereskedelmi modell meghonosodását említette. A tájékoztatás függetlenségét, a közszolgálati médiát ugyanakkor szerinte tönkretették a pártpolitikai megfontolások, és ez a határon túli magyar médiára is hatással volt. A közmédia a mindenkori politika gumicsontja lett - állapította meg az előadó.

Pataky István, a Magyar Nemzet külpolitikai rovatvezető-helyettese azt hangsúlyozta, hogy a határon túli magyar kérdésekkel Magyarországon a balliberálisnak nevezett sajtó szinte alig foglalkozik, de a jobboldali sajtóban is vannak hiányosságok a téma kezelésében. Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője is úgy vélekedett: alapdolgokat sem tudunk arról, hogy ez a nemzet hol, hogyan, milyen környezetben létezik.

Szalai Annamária, az ORTT tagja a közszolgálati média folyamatosan romló minőségéről beszélt, hangsúlyozva, hogy szerinte a vezető médiumok nem teszik lehetővé a tájékozódást. A kereskedelmi médiában viszont hatalmas mennyiségű információ jelenik meg, amellyel nem sokat lehet kezdeni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását