2024. május 19. - Ivó, Milán

100 nap és megannyi törvény

Tizenkét érdemi törvény nyújtott be és fogadtatott el az Országgyűléssel a Bajnai-kormány száz napos működése alatt.
2009. július 24. péntek 11:40 - HírExtra
A parlamenti honlapon található adatok szerint tizenkét érdemi törvényt terjesztett elő és fogadtatott el az Országgyűléssel a Bajnai-kormány. Ezek között szerepel például a nehéz helyzetbe került, lakáshitellel rendelkező polgárok védelméről szóló törvénycsomag, amelyet nemrégiben hagyott jóvá az Európai Bizottság.

A Bajnai-kormány két adócsomagot – a 2009-est és a 2010-est – alkotott: az idei szabályok változtatását már előkészítette a Gyurcsány-kabinet, ezt módosította az Oszkó Péter vezette Pénzügyminisztérium.

A két csomag mellett elkészült még külön törvényben a vagyonadóról szóló jogszabály is, amely az adócsomagból kiemelve rendelkezett a tételes egészségügyi hozzájárulás (eho) megszüntetéséről is.

A két elem összevonására azért volt szükség, mert ha a parlament elutasította volna a vagyonadót, nem lett volna fedezet az eho eltörlésére.

Sólyom László köztársasági elnök a száz nap alatt csupán egy törvényt, a gyermekek védelméről, illetve a szociális tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabályt küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek. Az államfő nem értett egyet a gyes jogosultsági idejének csökkentésével, mondván, hogy az anyák munkába való visszatérését nem kikényszeríteni, hanem ösztönözni kell.

A parlamenti többség lényegét tekintve változtatások nélkül fogadta el újra a jogszabályt.
Bár a törvények előkészítésénél több szocialista politikus is éles kritikát fogalmazott meg, az MSZP-frakcióból nem lépett ki senki. Igaz, több képviselő a frakciódöntéssel szemben szavazott egy-egy ügyben. Ilyen volt Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere aki a 13. havi nyugdíj elvételével nem értett egyet, Laboda Gábor, Üröm polgármestere - Mécs Imrével együtt - pedig a vagyonadóra mondott nemet.

A vagyonadó ügye megosztotta az SZDSZ-t is, bár a frakció a támogatás mellett döntött, mégis heten ellene szavaztak, köztük Fodor Gábor akkori pártelnök is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását