2024. május 6. - Ivett, Frida

Szuperfegyverek: képzeletből valóság

Az amerikai hadiipar egyre-másra jelenti be a legújabb fegyvereit, amik eddig csak különböző sci-fikben testesültek meg. Kolibri szerű robotrepülő, lézerágyú, és hullaevő gyilkológép egyaránt megtalálható az arzenálban.
2009. július 25. szombat 16:59 - Pásztor Balázs

A hangfegyverek már jó ideje kísérletezési fázis alatt vannak - sőt egyes források szerint már használatuk is elterjedt, csak épp titkos. Léteznek földi és vízalatti változatai ugyanúgy, mint kézi és kizárólag járműre felszerelhető méretek is. Az infraszonikus (vagyis hallható tartomány alatti rezgésszámmal rendelkező hangok), a hallható, és az ultraszonikus (a hallható tartomány felett lévő rezgésszámmal rendelkező hangok) hangfegyver is veszélyes lehet, igaz mindegyik más miatt (depresszió[ultrahang], fizikai roncsolás[normál], belsőszervi elégtelenségek[infrahang]).

A működési elve, hogy két azonos tartománybeli hanghullámot úgy ütköztetnek, hogy abból irányított hangrobbanás jöjjön létre. Ráadásul az infra- és az ultrahangnak nem állja akadályát a házfal vagy a páncél, így felhasználása elviekben roppant széleskörű lehet.



A Lenz-ágyú
Egy alumínium gyűrűt kell ráhúznunk egy rúdra, majd megnyomnunk a talapzaton lévő gombot. A gyűrű méterekkel repül az asztal fölé. A talapzatba erős elektromágnest építettek, valójában a belőle kinyúló acélrúdra húzzuk a gyűrűt. Mikor bekapcsoljuk a mágnest, a rúdban hirtelen kialakuló mágneses tér a gyűrűben elektromos áramot indukál. A gyűrűben folyó elektromos áram mágneses teret kelt, melynek iránya amint azt Lenz megállapította - ellentétes a rúdban kialakult mágneses térrel. A rúd és a gyűrű tehát ellentétes irányú mágnesként viselkednek, ezért ellökődnek egymástól.
A Lenz-ágyú elvének alapján a mágnes ágyú és a Gauss-puska (sínágyú) is terítékre került. A sínágyú például két ellentétes töltésű mágneses cső között kilőtt olvadt acélgolyókat lövöldöz, nem is kis eredménnyel. A 2008 elején végzett kísérlet egy 3,2 kilós golyóbist állított pályára 2520 m/s-os sebességgel - ami egy sor tankot is átvitt volna. A mágnes-ágyú működése is hasonló.

A Plazma- és ionágyúk szintén a mágneses ágyúk közé tartoznak - igaz, működés elvük teljesen más.A plazmaágyú szuperforró sűrített gázt, míg az ionágyú elektromos töltéssel ellátott atomokat lő az ellenségre - ez utóbbit inkább elektronikus rendszerek, mintsem emberek ellen használják. Az egyik leghíresebb mágneses ágyú az 1970-óta épülő Shíva Csillaga, amely nagy dózisú, koncentrált röntgensugárral dolgozik.

A fájdalomsugár sem egy mai találmány, használatát mégis csak 2008 októberében kezdték meg - hivatalosan - hisz annyi kritika érte. Az ADS-nek elnevezett készülék a mikrohullámú sütő elvén működik: 700 méter hatótávolságú, két méter átmérőjű sugárnyalábot képes kibocsájtani, amely 96 gigahertzes mikrohullámmal lövi az oszlatni kívánt tömeget. Az így keletkezett égető fájdalom olyan erős, hogy nincs az tüntető, aki a hatótávolságában akarna maradni. Az egyetlen hátránya, hogy ha valaki valahogy sokáig marad a fegyver két méteres közelében - és az be is van kapcsolva - akkor akár bele is halhat.

Summa Summárum


Ezeken kívül sok olyan fegyver van még, amit el se tudunk képzelni. Az időjárás befolyásolása, biológiai fertőzések, megnövelt hatóerejű hidrogénbombák - vagy ami manapság mindennél nagyobbat üt, a számítógépes vírusok. A kormányok eszméletlen pénzeket ölnek egy-egy hadi-technológiába - ám szerencsére ezek változatai a legtöbbször a civil életben hasznosulnak. Azonban bármi is történjen, az emberiség valószínűleg sokkal könnyebben pusztítaná ki magát, mint szokna le a kóláról.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását