2024. május 21. - Konstantin

27 milliót szedtek be a balatoni razzián

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal balatoni akciójában a hétvégén - péntektől vasárnapig - 3 nap alatt 626 ellenőrzést végeztek, a várható bírság 27 millió forint - közölte az adóhivatal kedden.
2009. július 28. kedd 11:48 - HírExtra
A Kánikula II. nyári akcióhoz illeszkedő "Pelso 2009." névre keresztelt APEH razziában 78 revizor ellenőrizte a nyugta- és számlaadás mellett a foglalkoztatás szabályszerűségét, illetve az áruk eredetét, az adózási szabályok betartását a Balaton mindkét partján. A vizsgálatok 50 százaléka a nyugta- és számlaadás kötelezettségének teljesítésére irányult. A 320 nyugtaadásra vonatkozó ellenőrzés közül 60 esetben egyáltalán nem kaptak nyugtát a revizorok.

Az állandó adóhatósági jelenlétnek köszönhetően ez már csak 18 százalékos "bukási" arányt jelent. 2008-ban a számla és nyugtaadás ellenőrzésekor ugyanis még 32 százalék volt ez az arány, míg 2007-ben sokkal rosszabb volt a helyzet, az ellenőrzött kereskedők 52,7 százaléka akadt fenn a rostán, mert nem adott nyugtát vagy számlát.

A balatoni akcióban lefolytatott revíziók 40 százaléka a foglalkoztatás szabályszerűségét ellenőrizte. A 233 foglakoztatással összefüggő ellenőrzés közül 35 munkáltatónál 44-nél találtak szabálytalanságot.

Az egyik éjszakai szórakozóhely ellenőrzésekor az alkalmi munkavállalói kiskönyvek kikérése után derült ki, hogy két munkavállaló kiskönyvét is hőre eltűnő tintával töltötték ki. A szórakozóhely tulajdonosa és az alkalmi munkások is bírságra számíthatnak.

Különös kifogással éltek egy kültéri vendéglátóhely pult mögött álló alkalmazottai a foglalkoztatásuk ellenőrzésekor: azt mondták a revizoroknak, hogy az ellenőr rosszul látta, ők nem szolgáltak ki, csupán a sátrat tartották, mert nagy volt a szél.

Bírságra számíthat az a vendéglős, aki szerint szinte minden betérő vendége az ismerőse, és így fordulhatott elő az, hogy az APEH-revizorok ottjártakor, késő délután, telt ház mellett mindössze 4 darab pénztárgépbe beütött nyugtát tudott felmutatni.

A forgalmazott áruk eredetét 73 adózónál ellenőrizték a revizorok, amelynek eredménye később véglegesül, mivel a jogszabály 3 napot ad a bizonylatok utólagos bemutatására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását