2024. május 3. - Tímea, Irma

MSZP: nem kérik majd sokan az állami segítséget

Az MSZP szerint nem várható, hogy tömegesen veszik igénybe a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek az állami garanciával nyújtott áthidaló kölcsönt, amelyet keddtől lehet igényelni a hitelt folyósító banktól.
2009. július 28. kedd 13:30 - HírExtra
Dér Zsuzsanna, az MSZP országgyűlési képviselője kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, hogy az áthidaló kölcsönt 2010. június 30-ig igényelhetik a 2008. szeptember 30. után munkájukat elvesztők, vagy egyéb körülmények, a törlesztőrészlet jelentős növekedése, illetve a jövedelmük jelentős csökkenése miatt nehéz helyzetbe került családok. Hozzátette, hogy nem mind az 1,7 millió lakáshitellel rendelkező család került nehéz helyzetbe.

Az áthidaló kölcsönt a szabad felhasználású hitelek után is igényelhetik azok a családok, amelyek ingatlanukat ajánlották fel a kölcsön fedezeteként. A kedvezmény kizárólag a 2009. június 30-ig megkötött hitelszerződésekre, a 30 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű ingatlanokra és a 20 millió forintot meg nem haladó kölcsönökre vonatkozik.

Az MSZP országgyűlési képviselője elmondta, hogy az áthidaló kölcsönt nemcsak a devizában, hanem a forintban eladósodott családok is igénybe vehetik attól a banktól, amely a hitelt biztosította számukra. Az állami garanciával nyújtott kölcsön két évre teszi lehetővé, hogy a nehéz helyzetbe került családok törlesztőrészletüknek csak egy részét fizessék. Munkanélküliek esetében ez a lehetőség havi legalább tízezer forintos törlesztőrészletet jelent, a más körülmények miatt nehéz helyzetbe kerültek esetében a család havi nettó jövedelmének maximum 30 százaléka lehet a törlesztőrészlet. A visszafizetésre a munkanélkülieknek tíz évük, az egyéb körülmények miatt nehéz helyzetbe kerülteknek öt évük van.

A politikus az MTI-nek elmondta, hogy a hitelt folyósító bankhoz a regisztrált munkanélküliek az elbocsátólevelükkel fordulhatnak, míg az egyéb körülmények miatt nehéz helyzetbe kerültek a munkáltató által készített jövedelemigazolással.
Dér Zsuzsanna kitért arra, előfordulhat az, hogy lesznek olyan családok, amelyek az áthidaló kölcsön ellenére sem tudják fizetni a részleteket, ekkor a bankok elárverezhetik az ingatlanokat. Hangsúlyozta: a törvény lehetőséget ad arra, hogy az önkormányzatok kedvezményes hitelek igénybevételével megvásárolják ezeket az ingatlanokat, és a családoknak a piaci bérleti díjnál kedvezőbben adják bérbe a lakásokat.

Arra a kérdésre, hogy a két év letelte után megnövelik-e a törlesztőrészletet azzal az összeggel, amelyet az állam fizetett, Dér Zsuzsanna azt válaszolta, a futamidő meghosszabbítása mellett nő meg ezzel az összeggel a törlesztőrészlet, így nem jelent akkora terhet.

Egy másik felvetésre, miszerint a Napi Gazdaság című lap azt írta a kérelmek befogadása csak augusztus 10-étől kezdődhet meg, az MSZP-s képviselő közölte: nem tudja, mire alapozzák ezt a kijelentést, mert a program kedden elindult.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását