2024. május 19. - Ivó, Milán

Összeurópai vagy magyar disznóság áldozatai vagyunk?

Jogi harapófogóba kerülhet a hagyományos háztáji disznóvágás Magyarországon. Egyik oldalról a vágások helyszínére vonatkozó uniós, másikról pedig az őstermelők adókedvezményeire érvényes hazai rendelet roppanthatja össze.
2009. július 28. kedd 17:19 - Nagy András
Mindenféle disznóságoktól hangos a magyar média a hét eleje óta. A lavinát a Magyar Hírlap indította el egy hétfőn megjelentetett cikkével. A jobboldali lap arról számolt be, hogy egy 2010-től érvényes kormányrendeletnek köszönhetően gyakorlatilag búcsút mondhatunk a hagyományos disznóvágásoknak. Az újság szerint a Bajnai-kormány „áldásos tevékenysége” folytán jövőre megszűnik a falusi turizmusban érdekelt őstermelők adókedvezménye.

A Fidesz azonnal kapcsolt

Gyorsan fogynak a disznók

A magyarországi sertésállomány gyorsan csökken: számuk idén június 1-jén nem érte el a 3,2 milliót, ez 14 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál – derül ki a KSH legújabb adataiból. Ez gyorsuló létszámcsökkenést jelent, mivel a megelőző évben az állomány 10 százalékkal lett kisebb, míg egy esztendővel korábban még 3,5 százalékkal nőtt. A sertések száma az utóbbi évtizedben 3,2 és 5,8 millió között változott; ám 2007 decembere óta folyamatosan 4 millió alatti. Az anyakocák száma jelenleg 225 ezer, mivel egy év alatt 26 ezerrel (10 százalékkal) zsugorodott.

Forrás: Napi Gazdaság
Ezt követően hétfő este sajtótájékoztató hívott össze Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke, Fideszes Országgyűlési képviselő. Arról kívánt szólni, hogy egy júniusi uniós rendeletmódosításnak hála, ezentúl a magyar sertéstartó gazdák és a disznóvágás hagyományát ápoló családok lehetetlen helyzetbe kerülnek. Szerinte az Európa Tanács által szentesített jogszabály értelmetlenül szigorítja a házi vágást.

Elmondta, hogy mostantól fogva csak kijelölt vágópontokon lehet legálisan disznót ölni. Mivel azonban a Meggyesi-kormány dilettáns módon megszűntetett legalább félezer kisvágóhidat, csupán a törvénytelen vágás marad ezentúl a gazdáknak – jelentette ki. Nézete szerint azonban az EU nem követel(het)i meg, hogy Magyarország lemondjon a hazai falusi turizmus alapját képező házi disznóvágással egybekötött vendéglátásról. Magyarországon nagyon komoly tradíciója van a téli disznóvágásnak, amely nem ellentétes az unió elveivel, hisz az EU is arra próbálja ösztönözni tagjait, hogy a hagyományaikat őrizzék meg. (Hogy az ellenzéki politikus szándékosan szervezte-e a Hírlap-cikk megjelenésének napjára tájékoztatóját, nem tudni.)

A Kormány sem kukoricázott


A kormány persze nem hagyta szó nélkül az ellenzék és a hozzá közel álló sajtó „disznólkodását”. Szollár Domonkos kormányszóvivő nem kukoricázott sokat, esti sajtóértekezletén egy füst alatt rendezte le a Magyar Hírlap és a Fidesz vádjait. Szollár a kormány nevében szólva elmondta, hogy egyáltalán nincs veszélyben a disznótor Magyarországon, sőt, egyenesen ökörségnek nevezte a lapban megjelent állításokat. Leszögezte: továbbiakban is ugyanúgy lehet otthon disznót vágni, mint eddig.

Ami nincs, nehéz betiltani…

Ezzel azonban még nem ért véget a rendhagyó nyári „sajtódisznótor”. Kedd reggel Szabadkai Andrea, a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület programvezetője közleményt juttatott el a Magyar Távirati Irodához, amelyben a „változatosság kedvéért” szintén a kormányt ostorozza. Szerinte a „pénzügyi kormányzat” a 2010-től érvényes rendeletmódosítással egyszer s mindenkorra leszámol a falusiak megélhetését biztosító kiegészítő tevékenységekkel. A falusi turizmus és az őstermelők adókedvezményei is megszűnnek 2010-től, csakúgy, minta falusi vendégasztal szolgáltatások lehetősége – írja. A házi disznóvágással egybekötött fizetővendéglátást azonban Szabadkai szerint már nem lehet betiltani, mert eddig is tilos volt.

Véleménye szerint a kis- és közepes termelők eddig is csak kiegészítő tevékenységként tudtak megélni a (sertés)gazdálkodásból. Mint írja, Európa-szerte bevett gyakorlat, hogy a gazda – ellenszolgáltatás fejében – a maga termelte kolbásszal, sajttal, italokkal kínálja vendégeit. 2010-től azonban a falusi és agroturisztikai szolgáltatók szabályozását leíró kormányrendeletet eltörlik, s így az eddig szabályosan végzett tevékenység átcsúszik az illegalitásba. S ha mindez nem volna elég a gazdáknak – fejti ki Szabadkai –, akkor a jövő évi adótörvények fogják végleg ellehetetleníteni őket. 2010-től megszűnik a falusi vendégasztalok adókedvezménye, valamint az őstermelők SZJA kedvezménye is – állítja.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. július 31. 15:12
Kizárólag magánvélemény!
...aminek lényege: nem eszik olyan forrón a kását.
Az euroidióta nagyokosoknak valóban igazuk van: A sertésvágás tilalmaihoz az ország MÁR A BELÉPÉSKOR elkötelezte magát. Igen ám, de minden törvény anyit ér, amennyit végre tudnak belőle hajtani. Meggyőződésem: az országban (talán azon kívül se) senkinek nem érdeke, hogy ezt a szabályt komolyan vegyék. Szerintem nem is fogják.
Konkrét mezőgazdasági példa: a háti permetezőgép leendő betiltása, belterületen a vegyszeres növényvédelem tilalma... Mi lett belőlük?

Elég sok valós gondunk van. Médiaszenzáció végett felesleges mondvacsinált ügyekkel foglalkozni.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását