2024. május 19. - Ivó, Milán

Égből pottyant mese az önkormányzati reform?

Bajnai Gordon még az MSZP július 4-i kongresszusán véste kőbe, ha esik ha fúj, 120 milliárd forinttal akkor is kevesebb jut a jövő évi büdzsében az önkormányzatokra. Ennél konkrétabbat azonban nem mondott, a helyhatóságok pedig kővé dermedve találgatták, mi mindennek inthetnek búcsút jövőre.
2009. július 29. szerda 16:59 - Nagy András
Nos túlzás lenne azt állítani, hogy ma már minden világos, mindenesetre tény: az Origónak adott hétfői interjújában a miniszterelnök már-már szokatlanul bőven beszélt az önkormányzati reformmal kapcsolatos elképzeléseiről. (Igaz, meg is szenvedett érte a kollega… – a szerk.) Kiderült például, hogy a miniszterek és az állami vállalatok vezetői után az önkormányzati képviselők és az önkormányzati cégek főnökeinek is laposodik a pénztárcája. „…Az nem lehet, hogy a nyugdíjasoktól és a köztisztviselőktől elveszünk, de az önkormányzati képviselők tiszteletdíja és az önkormányzati cégek vezetőinek bére nem csökken.” – nyilatkozott szó szerint Bajnai Gordon.

(Le)rázós válaszok

Ezzel a válasszal persze még egy általános iskolai diáklap újságíróját is bajosan lehetne lerázni, s következett is a „rájátszás”: összejöhet-e csupán egy kis fizetéslefaragásból 120 milliárd forint? A kormányfő készséggel ismerte el, hogy „nem, ez csak egy kis részét adja ki”. Mármint a százhúsz milliárdnak. Bajnai később azt pedzegette, hogy meg kell nézni, lehet-e csökkenteni az önkormányzati feladatok számát, ezzel párhuzamosan pedig nagyobb önállóságot adni a nekik járó pénzek elosztásában. Az önkormányzatokat érintő kérdésre válaszolva a miniszterelnök azon kijelentése érdekes még, amely arról szól, hogy szeretné, ha annak következtében egy iskolát sem zárnának be, amire most készülnek, de azt egyébként helyes folyamatnak tartja, hogy komolyabb integráció menjen végbe.

 Fűnyíró eltéve

Az pedig már egy keddi konkrétum, hogy a miniszterelnök Debrecenben Kósa Lajossal való megbeszélése után bejelentette: a jövő évi válságköltségvetés miatt az önkormányzatoknak is meg kell húzniuk a nadrágszíjat, de a kormány nem fog nekiállni fűnyíróelvszerűen kaszabolni.

Eddig Bajnai Gordon napvilágot látott elképzeléseiről, most pedig következzenek a HírExtra által megszólaltatott polgármesterek, önkormányzati vezetők. Elsőként Gémesi Györgyöt, Gödöllő első emberét, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökét faggatjuk a települési reform lehetséges irányairól.

Gémesi inkább matekozik

Szembesülve Bajnai Gordon azon elképzelésével, miszerint az önkormányzati képviselők, illetve az önkormányzati cég vezetőinek bérén lehetne megtakarítani, Gémesi fejszámolásba kezd. Abból indul ki, hogy az önkormányzati képviselők tiszteletdíja ma Magyarországon úgy bruttó tizenöt milliárd forint. Ez szerinte – a képviselők számát figyelembe véve – átlag 26 ezer forintot jelent. Ha ezt megfelezzük (megtakarítás céljából – a szerk.), akkor marad hét és fél milliárd forint megspórolt pénzünk, de ez még mindig bruttó összeg – mondja. Ha ebből levonjuk az adót, és minden egyebet, a végén három milliárd forintnál nagyobb megtakarításunk sehogy sem jön ki – állítja. Ennyi van ebben a javaslatban Gémesi György szerint a 120 milliárdhoz képest.

A polgármester szerint lehet elvenni pénzt a rendszerből, csak akkor el kéne venni a feladatokból is. Nem kötelező például közvilágítani – ad hirtelen felindulásból egy tippet a miniszterelnöknek, enyhe cinizmussal a hangjában. El lehet venni a közétkeztetést – morfondírozik tovább, de hozzáteszi: ilyesmit ő semmiképpen sem javasol, csupán arra szeretne rávilágítani, hogy feladatelvonás nélkül nem lehetséges csökkenteni az önkormányzatok forrásait.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását