2024. május 3. - Tímea, Irma

Balatonátúszás Matyó népviseletben

Ha az időjárás kegyes lesz, matyóvirágok borítják be a Balaton vizét szombaton kora délelőtt, de nem a szó teljes valójában, hanem a mezőkövesdi vasembernek köszönhetően, aki matyó népviseletben fogja átúszni a Balatont Révfülöp és Balatonboglár között.
2009. augusztus 1. szombat 07:35 - HírExtra
Bajzáth László, a mezőkövesdi Vasemberként ismert tűzoltó sok érdekességet "művelt" már; ez év januárjában például minden különösebb védőfelszerelés és búvárruha nélkül vetette bele magát a matyó főváros Kavicsos-tavának csupán 1 Celsius fokos vízébe.

A sportember a 17 centiméter vastagságú jég alatt a két méter mély jeges vízben több mint 20 métert úszott. De nemcsak télen mutatja meg mire képes: terve szerint szombaton matyó népviseletben ússza le a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres távot.

A Vasember az MTI-nek azt mondta: a matyó népviselet egy bő nadrágból és egy "lobogós" ujjú ingből áll. Az ingujjat - amelynek a kerülete egy méternyi - hímzések díszítik, tele van matyóvirágokkal, motívumokkal, tehát a Balaton vizét díszítik majd, ha az időjárás szélcsendes lesz és sor kerülhet az úszásra.

Hozzátette: nagyon sokat készült erre a megmérettetésre, ugyanis a díszes öltözék vizesen igen nehéz, és ebben úszni nem kis feladat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását