2024. május 9. - Gergely

Eltemették a kislétai áldozatot

Református gyászszertartás szerint helyezték örök nyugalomra a kislétai gyilkosság áldozatát, a 45 éves Balogh Máriát pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros köztemetőjében.
2009. augusztus 7. péntek 17:48 - HírExtra
A kislétai temetőben mintegy ezer ember búcsúzott el az áldozattól; a gyászolók a szertartás kezdetén egyperces néma felállással emlékeztek a meggyilkolt asszonyra. Jelen volt Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Korózs Lajos, a szociális minisztérium államtitkára és Teleki László, romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott is.

Parlamenti pártok képviselői és cigány szervezek vezetői egyaránt lerótták kegyeletüket a koporsónál: Tóth József az MSZP-től, Farkas Flórián és Simon Miklós a Fidesztől, Lukács Tamás a KDNP-től, Gusztos Péter és Gulyás József az SZDSZ-től, valamint Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) vezetője és Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke. Megjelent Balogh Albert, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat roma képviselője is.

Balogh Máriát hétfőre virradóra kislétai otthonában lőtték agyon ismeretlen támadók, 13 éves lányát pedig súlyosan megsebesítették. Az asszony a hatodik halálos áldozata a romákat ért támadásoknak: korábban Tiszalökön egy 54 éves férfit, Tatárszentgyörgyön egy ötéves kisfiút és édesapját, Nagycsécsen pedig egy 43 éves férfit és egy 40 éves nőt gyilkoltak meg A szertartáson Horváth János római katolikus plébános és Somogyi Katalin református lelkész búcsúzott az áldozattól, röviden ismertetve életútját. A lelkész brutális gyilkosságnak nevezte a történteket és hangsúlyozta: nemcsak Kisléta, hanem az egész ország lakossága részvétet érez a hozzátartozók iránt. Kiemelte, hogy segíteni kell az életben maradt kislányon, be kell gyógyítani testi sebeit és enyhíteni kell anyja elvesztésének fájdalmán. A 45 éves kislétai asszony sírjánál rokonok, közeli és távolabbi településekről érkezett gyászolók, valamint politikusok és állami vezetők helyezték el az emlékezés virágait és koszorúit. Teleki László azt mondta, ezen napon nem a gyilkosokat kell keresni, hanem meg kell adni a végtisztességet az elhunyt asszonynak.

"Fél a magyarországi cigányság és ezt tudomásul kell venni a rendőri szerveknek, tudomásul kell venni a politikai elitnek és a köztársasági elnök úrnak is" - közölte a romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott. Molnár Csaba kancelláriaminiszter a kormány nevében helyezett el koszorút az áldozat sírjánál. Az MTI-nek azt mondta: akik ezt a bűntettet elkövették, azok az ország és minden magyar ember ellenségei.

"A bűnösöket el fogjuk kapni, bíróság elé fogjuk állítani őket, mert megengedhetetlen, hogy ilyen szörnyű bűntett Magyarországon büntetés nélkül maradjon" - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a rendőrség százfős, különleges nyomozói egységének létszámát harminccal emelték; külföldi szakértők bevonásával és a nyomravezetői díj megemelésének eszközeivel is folyik a nyomozás a tettesek ellen. A kancelláriaminiszter azt is elmondta: valamennyi, romák által lakott magyarországi településnek kiemelt védelmet fognak biztosítani a következő időszakban. Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke kiemelte, hogy az egész országban gyászolja a cigányság elvesztett testvérét. A politikának össze kell fognia és el kell fognia a tetteseket annak érdekében, hogy ne kelljen ilyen sűrűn temetésre járnunk - fogalmazott a roma szervezet vezetője. A temetésen nem történt rendbontás, többen azonban rosszul lettek a tűző napon; egy fiatal nőt a helyszínen lévő mentősök láttak el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását