2024. május 20. - Bernát, Felícia

Tovább egyeztetnek a költségvetésről

Az egyes tárcákkal és az MSZP illetékes munkacsoportjaival egyeztet a 2010-es költségvetésről kedden és szerdán a Pénzügyminisztérium - tudta meg az MTI több forrásból.
2009. augusztus 11. kedd 15:23 - HírExtra
Bajnai Gordon miniszterelnök hétfőn négy terület - az oktatási, a szociális, az önkormányzati és a közlekedési - képviselőivel folytatott megbeszélést a jövő évi büdzséről. A két nagyobb tervezett kiadáscsökkentő lépés e tárcákat érinti: 120 milliárdot az önkormányzatoknál, 70 milliárd forintot pedig a közösségi közlekedés átalakításánál kellene megtakarítani.

Kedden az egészségügy, a külügy, a kancellária, az agrárium, a környezetvédelem és a fejlesztési tárca van soron, de már a kormányfő nélkül.

A hétfői frakcióülés után, amelyen Bajnai Gordonnal egyeztettek a szocialista képviselők, Göndör István frakcióvezető-helyettes azt mondta: a jövő évre tervezett 3,8 százalékos hiánycélt tartani kell, a többi szám nincs "kőbe vésve".

Szocialista politikusok ehhez azt tették hozzá az MTI-nek, hogy a hiánycél mellett adott a gazdasági visszaesés, illetve a már elfogadott törvények miatt a 2010-ben várható adóbevételek alakulása.

A Nemzetközi Valutalapnak júniusban megküldött szándéknyilatkozatban a kormány azt vállalta, hogy csökkenti a helyi önkormányzatok feladatait és ösztönzi a hatékonyság javítását, ezáltal "2010-ben összesen legalább 120 milliárd forintos megtakarítás érhető el".

Rögzítették továbbá, hogy a vasúti közlekedés költségvetési támogatását is csökkentik, oly módon, hogy a MÁV-Start állami vasúttársaság működési kiadásainak csökkentését kötelezővé teszik és felülvizsgálják az ártámogatásokat (szűkítve a jogosultsági kört). "A 2010. évi költségvetésnek az Országgyűléshez történő beterjesztése idejére meghatározzuk a közösségi közlekedés támogatását 40 milliárd forinttal csökkentő intézkedéseket, különös tekintettel a MÁV-Start előirányzatára.

Ezeket a megtakarításokat teljes körűen szerepeltetjük a 2010. évi közszolgáltatási szerződésben, melyet a MÁV-Starttal ez év végéig fogunk megkötni" - írta szándéknyilatkozatában a kormány.

Múlt szerdán a kabinet elfogadta a közösségi közlekedési rendszer átalakításának stratégiáját, amely szerint 2010-től csak a bruttó hazai termék (GDP) egy százaléka fordítható a közösségi közlekedésre, azaz jövőre az ideinél 70 milliárd forinttal kevesebbet - tehát a szándéknyilatkozatban vállaltnál is kevesebbet - akar költeni az állam a MÁV-ra és a Volánra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását