2024. június 1. - Tünde

EüM: Javulás is van a betegellátásban

Az Egészségügyi Minisztérium szerint a fideszes Mikola István csak a negatív adatokat hozta nyilvánosságra szerdai sajtótájékoztatóján az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) a sürgősségi betegellátás helyzetéről szóló jelentéséből, holott az pozitívumokat is tartalmaz.
2009. augusztus 12. szerda 19:29 - HírExtra
Az ÁSZ jelentéséről - amelyben megállapították, hogy az országban jelentősen eltérőek a sürgősségi ellátáshoz való hozzájutás lehetőségei - Mikola István, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa azt mondta: a számvevőszék "elégtelennek minősítette a sürgősségi betegellátást". A jelentés lehangoló - állapította meg a képviselő.

Az egészségügyi tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy reagált: mindenkinek javasolják, vegye a fáradságot és olvassa végig a jelentést, nem értenek egyet ugyanis azzal, ha egy-egy kiragadott adattal mondanak véleményt a sürgősségi ellátás helyzetéről.

Felhívták a figyelmet, hogy a számvevőszéki vizsgálat többi közt azt is tartalmazza, hogy a háziorvosi ügyeleti ellátásban a szakmai minimumfeltételek tavaly - egy szolgáltató kivételével - mindenütt rendelkezésre álltak; a háziorvosi ügyeleti rendszer hatékonysága, méretgazdaságossága javult.

A tárca idézte: a kórházi sürgősségi betegellátás javulását jelzi, hogy "a megfelelő időben és feltételek mellett történő sürgősségi betegellátás javította az egészségi állapot visszaállításának esélyét, közvetve hatással volt a kórházi ápolás időtartamára és a kezelés költségeire. A vizsgált és adatot szolgáltató kórházak sürgősségi osztályai 2006-ban a sürgős esetek 61 százalékát, 2007-ben 75 százalékát és 2008-ban már 78 százalékát látták el, amely a sürgősségi szemlélet erősödését jelzi".

A 2004. évi sürgősségi kapacitás (230 ágy) 69 százalékkal növekedett, az ellátott esetek száma pedig körülbelül a duplájára emelkedett - írta kommünikéjében az Egészségügyi Minisztérium.

Mint fogalmaztak: "újra és újra kérjük – bár néha úgy érezzük, feleslegesen - az ellenzéki párt szakpolitikusait, hogy szakmai kérdésekben tényszerűen, a valósághoz hűen nyilatkozzanak."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását