2024. május 19. - Ivó, Milán

Tovább gyűrűzik a BKV-botrány

A BKV Zrt. igazgatóságához és felügyelőbizottságához (fb) hasonlóan a tulajdonos fővárosi önkormányzat képviselői sem kaptak korábban tájékoztatást arról a könyvvizsgálói levélről, amely különböző problémákra hívta fel a figyelmet.
2009. augusztus 12. szerda 22:13 - HírExtra
Székely Gábor (SZDSZ) fb-elnök, Andó Sándor (MSZP) és Bagdy Gábor (KDNP) egyaránt meglepőnek tartja azt, hogy csak az fb jövő heti ülésére összeállított előterjesztés-csomagból értesültek a könyvvizsgálói észrevételekről.

A Deloitte Könyvvizsgáló Kft. a május 8-án kelt észrevételében egyebek közt felhívta a figyelmet arra, hogy a tanácsadói szerződések kapcsán fennáll a kockázata annak, hogy a cég olyan ráfordításokat számolt el, amelyek nem a vállalkozás érdekében merültek fel. Észrevételezték, hogy a BKV olyan személynek is végkielégítést fizetett tavaly, aki továbbra is aktív dolgozója a társaságnak. Szerintük valós a veszélye annak, hogy a végkielégítéseket nem a jogszabályoknak megfelelőn fizetik, illetve nem működik megfelelőn a belső kontroll. Jelezték azt is, hogy a BKV leányvállalatai egyszer sem folytattak le közbeszerzési eljárást, noha az együttes összeg alapján szükség lett volna erre.

A könyvvizsgálók észrevételei május 8-a óta nem kerültek a cég igazgatósága és felügyelőbizottsága elé, és nem ismerték meg azt a fővárosi képviselők sem, akik május 26-án elfogadták a BKV múlt évi mérlegbeszámolóját, amit Kocsis István vezérigazgató nyújtott be.

Az fb elé tárt összeállítás tartalmazza a BKV-vezetésnek azt a könyvvizsgálóhoz írt teljességi nyilatkozatát is, amelyben egyebek közt leszögezik, hogy szerintük a társaság jogszerűen fizetett ki 2008-ban csaknem 37 millió forint végkielégítést az idén is tovább foglalkoztatott személyzeti igazgatónak. Ezt a teljességi nyilatkozatot - amelyet a könyvvizsgálónak a múlt év végi mérlegéről készített észrevételére írt a cégvezetés - február 20-án Kocsis István vezérigazgató mellett vezető társai is aláírták.

Az fb-hez benyújtott vaskos iratanyagból kiderült az is, hogy a volt személyzeti vezető a belső ellenőrök megállapítása szerint, pozíciójával visszaélve, etikátlanul és szabálytalanul egyedül intézkedett - különböző jogcímeken - 86 millió forintnyi végkielégítésének kifizetéséről. A belső ellenőrök megállapították azt is, hogy a végkielégítés átutalásakor a személyzeti vezető már nyugdíjat kapott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

banhegyi
2009. augusztus 12. 23:11
Ennyi ártatlan embert?! Akkor vajon a bukszájuk mitől dagad? Mondhatnám azt is, hogy van annyi pénz, amennyiért egyesek nem tudnak dolgokról.
p-Aga
2009. augusztus 12. 22:44
Pedig itt borulni fog a bili, benn van a levegőben. Kíváncsi leszek, az elvtársak hogy fogják belőle magukat kisikálni.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását