2024. május 2. - Zsigmond

Üthet a rendőr, ha...

A rendőrnek ütni vagy rúgni tilos, kivétel: ha erre a személye ellen irányuló támadás elhárításához feltétlenül szükség van.
2009. augusztus 14. péntek 07:08 - HírExtra
Tilos ütést mérni a halántékra, a torokra, a vesékre, illetve a nemi szervekre" - többek között ezzel egészítené ki a rendőrség szolgálati szabályzatát egy most készülő igazságügyi és rendészeti miniszteri rendelet. Ma csupán annyi az előírás, hogy gumibot alkalmazásakor "az ütés lehetőleg a támadó végtagot érje, kerülni kell, hogy fejre, a derékra, a gyomorra vagy a hasra irányuljon" - olvasható a lapban.

A tervezet a kényszerítő eszközök alkalmazásának szabályait azzal is szigorítaná, hogy a testi kényszert alapvetően az intézkedésnek ellenszegülő megfogására, leszorítására, elvezetésére, esetleg önvédelmi fogások bevetésére korlátozná. Az ütést vagy rúgást még ezekben a helyzetekben is - a rendőr elleni közvetlen támadás elhárításának kivételével - kategorikusan tiltaná.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

novaklaszlo56
2009. augusztus 14. 07:47
Másfelől. ugyanez a "harci szellem" nem feltétlenül mutatkozik olyan helyzetekben, amelyektől mnég a laikusnak is ökölbe szorul a talpa. Vagyis nem mindig látható tisztán: kit, mit védünk - ki ellen, mi ellen. (Hogy is szól az eskü szövege? Kit, mit védelmezek? Akár milyen áron is?)
novaklaszlo56
2009. augusztus 14. 07:42
Az elmélet O.K. Jól hangzik, jól néz ki leírva. A kérdés, hogy mennyire megy át a gyakorlatba? Bár szerintem a legnagyobb problémát eddig is inkább annak a megállapítása okozta, hogy a szóban forgó testi-fizikai kényszerítő eszközöket mikor, milyen körülmények között kell alkalmazni, s hogy az alkalmazó képes-e a helyzet helyes felismerésére. *Egy pár évvel ezelőtti ORFK szóvivői nyilatkaozat szerint azért bántalmaztak -testi kényszert alkalmaztak- egy bámészkodó járókelővel szemben a rendőrök, mert, idézem: "az adott körülmények hatására felfokozott állapotban voltak", ami, természetesen bocsánatos bűn az ő esetükben, de súlyos (jog)következményekkel jár egy civil esetében, ugye?. Ha a közrend védelmét szolgáló, különleges eszközök használatára feljogosítottak helyzetfelismerése ennyire labilis, akkor jobb, ha ki se megyek az utcára, mert könnyen találhatom magamat, akaratomon kívül, "rossz helyen, rossz időben". Ismerős szöveg, ugye?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását