2024. május 6. - Ivett, Frida

Ázsiai befektető okozhat bizonytalanságot

Egy ázsiai befektető megjelenése okozhat bizonytalanságot a BorsodChem (BC) Zrt.-nél, ám magáról a szereplőről a vállalatnak még nincs írásos információja - mondta Wolfgang Büchele, a vállalat elnök-vezérigazgatója az MTI-nek hétfőn Kazincbarcikán.
2009. augusztus 17. hétfő 20:44 - HírExtra
Tájékoztatása szerint a múlt héten pénteken szereztek erről információt, és a történtekről írásos megerősítést kértek. Megfogalmazása szerint mindez nagy aggodalommal töltötte el a BC menedzsmentjét, hiszen Magyarországon a célegyenesben van már a kormánnyal korábban kötött elvi megállapodás gyakorlati megvalósítása, valamint a hitelezőkkel folytatott tárgyalás sikeres lezárása.

Elmondta, az ázsiai befektető az elsődleges információk szerint megvásárolta a BC mezzanine-hiteleinek (alárendelt kölcsöntőke) jelentős részét, mindezt egy befektetési bank közreműködésével. "Azért értékelik ellenséges szándékként a történteket, mert ha kölcsönösek az érdekek, nincs szükség befektetési bank közreműködésére" - fejtette ki álláspontját Wolfgang Büchele.

Hangsúlyozta: a BorsodChem kiváló technológia birtokában van, és a cégnek mindig az volt a központi stratégiája, hogy Európa egyik vezető izocianát gyártójává váljon. Egy ázsiai szereplő belépésével azonban ez a technológia átkerülhet Ázsiába, ezáltal Magyarország amellett, hogy elveszíthet egy termelőegységet, elveszítheti a továbbfejlesztés lehetőségét is, már megkezdett projektek, fejlesztések állhatnak le. Mindez gyengítheti, megváltoztathatja a magyar vállalat európai pozícióját, piaci helyzetét - mutatott rá.

Értékelése szerint az eddig elért támogatásokat, tervezett megállapodásokat, előrelépéseket - amelyek már megvalósultak, vagy épp célegyenesben vannak - veszélybe sodorhatja egy új szereplő megjelenése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását