2024. május 4. - Mónika, Flórián

Eltemették a erőműkatasztrófa áldozatait

Hakaszföld Cseljomusjoki és Szajanogorszk településein szerdán temették el a szibériai Szajan-Susenszki Vízi Erőműben hétfőn történt műszaki katasztrófa áldozatai közül az első négyet.
2009. augusztus 19. szerda 14:59 - HírExtra
Az Interfax hírügynökség beszámolója szerint mindkét településen hatalmas tömeg kísérte utolsó útjára az áldozatokat. Az egyik helyi intézménynél válságstábot rendeztek be, ahol meg lehet tudni a legfrissebb híreket az áldozatokról, a sérültekről, továbbá a kártérítésekről. Csütörtökön további kilenc áldozatot temetnek el. A halálos áldozatok száma a szerda déli ismeretek szerint 13 - megtaláltak egy embert a gépterem romjai között -, kórházban 14 személyt ápolnak, s még 62 embert keresnek.

Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek helyszínen lévő minisztere egyre több mentőegységet von be a munkálatokba egész Szibériából. Szerdán azt ígérte, hogy még aznap megkezdik a víz kiszivattyúzását a vízzel teli gépteremből.

A szerdai orosz lapok csodával határos megmenekülésekről is beszámoltak: amikor berobbant a víz a gépterembe, az egyik férfi kitört egy ablakot, kidobta rajta kolléganőjét, majd utána ugrott, s kiúsztak a partra a Jenyiszej 4-8 Celsius-fokos vizében. Mindkettejüket kórházban ápolják.

Két embert az erőműtől öt kilométernyire láttak meg, és húztak ki a vízből egy hídnál. Egy férfit több óra, egy másikat 24 óra múltán mentettek ki élve a víz alá került helyiségekből.

Az energetikai minisztérium szerint korai még a történtek okait találgatni, mivel az eset a tárca szerint teljesen megmagyarázhatatlan. Szergej Smatko energetikai miniszter szerint a helyreállítás mintegy 40 milliárd rubelbe kerül majd, és évekig eltart, de utána az erőmű kapacitása az eddigi 6,4 gigawattról 7,2-re növekedhet.

A szakértők azt hangsúlyozzák, hogy a 245 méter magas gátban nem keletkezett kár, e téren semmiféle veszély nem fenyeget. Ennek ellenére megkezdték a közeli erőművek teljes átvizsgálását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását