2024. május 19. - Ivó, Milán

Bedugulhat a főváros

Ma kezdődik meg a Margit híd felújítása, a dunai átkelő várhatóan 2010 augusztusáig lesz lezárva az autósok elől.
2009. augusztus 21. péntek 08:56 - HírExtra
Pénteken a déli óráktól - amikor végeznek a híd takarításával - a helyszínre szállítják azokat a terelőelemeket, amelyek segítségével lezárják a hidat az autóforgalom elől, ekkor helyezik ki a szükséges, behajtást tiltó táblákat is.

Jelentős forgalomkorlátozások várhatók a felújítás ideje alatt, mintegy negyven kereszteződésben hangolják át a jelzőlámpákat. A Margit körútról az autósok a Bem József utcán, illetve a Török utca és az Üstökös utca felé juthatnak le a rakpartra.
Becslések szerint az Erzsébet híd és az Árpád híd a Margit híd forgalmának 30-40 százalékát veszi át, ezért a pesti hídfőnél kétsávosról háromsávosra növelik a Váci utat.

A hídon a felújítás ideje alatt csak a villamosok és a BKV-autóbuszok közlekedhetnek. A fokozott balesetveszély miatt a szigeti szárnyhídnál lévő megálló nem üzemel. A gyalogosok a déli járdán zavartalanul haladhatnak, a kerékpárosok pedig a KRESZ szabályai szerint tolhatják át biciklijüket.

A Margit hidat hosszában kettéválasztva két ütemben építik át, ezek elején egy-egy hétvégét vesz igénybe az ideiglenes vágányzóna és a felső vezeték átkötése. Ekkor nem haladhatnak át villamosok sem, 2010-ben pedig a két hídfél összeillesztésekor két hétre teljesen lezárják a hidat a forgalom elől.

A felújítás miatt egyes BKV-vonalakon több jármű közlekedik. Sűrűbben jár például az 1-es villamos, a szentendrei HÉV vonalán pedig napközben hosszabb szerelvények közlekednek.

A rekonstrukció ideje alatt a Fővárosi Közterület-felügyelet kiemelten ellenőrzi a szabályok betartását.

A felújításról szóló szerződést múlt hétfőn írta alá a Fővárosi Önkormányzattal a kivitelező Közgép-Strabag és az A-Híd Zrt. A munkálatok várhatóan 2011 márciusáig tartanak, de a forgalomnak 2010 augusztusában szeretnék visszaadni a hidat. A beruházás áfa nélkül 20,8 milliárd forintba kerül, ebből hatmilliárdot az Európai Unió biztosít.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását