2024. május 16. - Mózes, Botond

Mi áll a debreceni focicsoda mögött?

Mivel magyarázható a Debrecen labdarúgócsapatának remek nemzetközi szereplése? Mi a szerepe a sikerben Szima Gábornak és mi Kósa Lajosnak? És hogy jön mindehhez a politika? A HírExtra megfejtette a debreceni csodát!
2009. augusztus 25. kedd 08:09 - Gedei Szilárd
Nem várt sikerről, mi több csodáról beszél a honi és a nemzetközi sportsajtó a Debreceni VSC Bajnokok Ligája menetelését illetően, pedig a jó eredményekre is van magyarázat: maga a klub. Ha tehát meg akarjuk érteni, hogy mit keres egy alföldi kiscsapat a kontinens sztárcsapatai játszótereként működő első számú európai kupasorozat kapujában, abban a folyamatban kell keresnünk a választ, mely végigkísérte a debreceni csapat elmúlt évtizedeit, s mely példaként szolgálhat a többi hazai egyesület számára is.

Kilencszázkettőben kezdődött


Debreceni Vasutas Sport Club
Alapítás ideje: 1902
Hivatalos színe: piros-fehér
A csapatot működtető társaság: DVSC Futball Szervező Zrt.
Élvonalbeli szezonok: 32
Magyar bajnoki cím: négyszer (2005, 2006, 2007, 2009)
Magyar bajnoki ezüstérem: egyszer (2008)
Magyar bajnoki bronzérem: háromszor (1995, 2003, 2004)
Magyar Kupa-győzelem: háromszor (1999, 2001, 2008)
Magyar Kupa-döntő: kétszer (2003, 2007)
Magyar Szuperkupa-győzelem: négyszer (2005, 2006, 2007, 2009)
Nem, nem arra gondolunk, hogy mennyire fontos pillanat is volt az, amikor 1902. március 12-én délután először alakítottak Debrecenben futballklubot, bár kétségtelenül a fontosabb események közé tartozik a város életében. Sokkal inkább arra, hogy annyi névváltoztatás és kálvária után a kilencvenes években elhagyva minden addigi „Munkás”, „Egyetértés”, illetve „Törekvés” előnevet (közkedvelt becenevét, a Loki elnevezést például onnan kapta a klub, hogy egy darabig Debreceni Lokomotív néven is futott a csapat) megállapodott a Debreceni Vasutas Sport Club – mégpedig az első osztályban! A feljutás nagy éve az 1993-as volt, a helyi szinten legendaként ismert Garamvölgyi Lajos irányítása mellett, később szintén a neves szakemberrel sikerült bajnoki bronzérmet (1995) és magyar kupa elsőséget (1999) is szereznie az együttesnek. Majd jöttek a mesés kétezres évek, s a klub majdani sikereinek megalapozó tulajdonosváltás: 2001-ben a befolyásos üzletember, Szima Gábor vált a klub többségi tulajdonosává.

Dénes Ferenc sportközgazdász szerint azonban az új tulajdonosok érkezésével és az önkormányzat intenzívebb szerepvállalásával sem kell feltétlenül debreceni csodáról beszélnünk. Mindössze arról van szó, hogy a Szima Gábor által irányított klub és a Kósa Lajos által irányított városvezetés kialakított egy gyümölcsöző, és egyre inkább fejlődő szimbiózist: „A debreceni klubvezetők sem csinálnak gyökeresen mást, mint ami a teljesen reális, az viszont vitathatatlan, hogy a hajdúsági csapatnál folyik az egyik legtisztességesebb munka – nem csak szakmai, hanem morális értelemben is”.

Mintha csak egy a magyar focitól megcsömörlött szurkolót hallanánk, aki bármilyen aprócska pozitív irányú változásnak is örül – Dénes Ferenc nincs is egyedül véleményével. A klub többségi tulajdonosát egyébként is a már-már a szentekre hajazó rajongás veszi körül Debrecenben, sokan azt hiszik, hogy a negyvenkilenc éves Szima Gábor puszta rajongásból ölt bele az évek során temérdek pénzt a csapatba (három éve 400, tavaly 600 körüli, idén még több millió forint a klub éves költségvetése), holott az igazság sokkal prózaibb ennél. A sikeres üzletember lényegében elsőként Magyarországon rájött arra, hogyan lehet összeomlások, csődök és tulajdonosváltási komédiák nélkül gazdaságilag is működőképes, távlatokban gondolkodó klubot üzemeltetni.

Kétezeregy: a második kezdet

Szima híres lokálpatriotizmusa
„Egyetlenegy klubtulajdonossal sem cserélnék, sehol máshol egyetlen városban sem vállalnám fel egyetlen klub vezetését sem. A DVSC nekem szívügyem, és még elméletben sem tartom elképzelhetőnek, hogy más csapatért dolgozzak”. (Szima Gábor, a DVSC többségi tulajdonosa)
Ami a legfontosabb: nagyon sok türelem kell hozzá. Meg persze az sem árt, ha a város vezetése felsorakozik a klub mögé – a debreceni önkormányzat ezt lényegében 1999-ben tette meg, amikor is létrehozta a klubot üzemeltető DVSC Futball Szervező Részvénytársaságot (azóta már DVSC Futball Szervező Zrt.) – ez persze csak a kezdet volt. Debrecenben azóta nem hallani a csapat és a városvezetés közötti anyagi vitákról, mióta Szima Gábor 2001-ben megszerezve a klub többségi tulajdonhányadát beszállt a futballüzletbe, s ésszerű, mindkét fél számára előnyös kapcsolatot épített ki a város 1998-óta hatalmon lévő jobboldali vezetésével.

A Debrecennél folyó munka tehát elméletileg a legjobb példa lehetne a többi magyar klub számára, csakhogy az önkormányzat tulajdonrésze megkérdőjelezi a hajdúsági modell tökéletességét – Dénes Ferenc sportközgazdász például olyan Lokit is el tudna képzelni, mely független a fideszes Kósa Lajos polgármester vezette várostól (Debrecen városa 25 százalékos tulajdonhányaddal rendelkezik a klubban).

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Phil Ivey
2009. augusztus 25. 12:24
Pont hogy mindegy, miből gazdagodott meg, ha a köz javára fordít a vagyonából - vagy legalábbis befektet valamibe, mint például a fociba. Egyébként meg ha jól tudom vendéglátósként kezdte, aztán a nyerőgépbiznisz annyira bejött neki, hogy ma már szállodákat épít, ad-vesz, mint más a kenyeret meg a tejet.
megmondom
2009. augusztus 25. 12:21
Azért az sem mindegy, hogy Szima hogyan és miből gazdagodott meg...hány embert tett vajon tönkre, hogy milliárdos lehessen? Tízet? Százat? Ezret?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását