2024. május 6. - Ivett, Frida

A különleges hollywoodi sztár

Nem felel meg a hollywoodi sztereotípiáknak: nem jár partikra, az elmúlt években legnagyobb botránya az volt, hogy szomszédjai megdöbbenését kiváltv abuddhista imahelyet épített villájára: Richard Gere, aki hétfőn lesz hatvanéves, mégis a legnagyobb hollywoodi sztárok egyike.
2009. augusztus 29. szombat 10:12 - HírExtra
Egy New York melletti farmon, szigorú metodista szellemben nevelkedett. Tehetséget árult el a zenében, egyetemre sportösztöndíjjal került. Filozófiai tanulmányait félbehagyva két év után zenésznek,majd színésznek állt, de az áhított siker sokáig elkerülte. Végül Londonban futott be a Grease főszerepében, és hamarosan meghódította a Broadway-t.

A sármos Gere nemcsak a nők, hanem a filmproducerek kedvence is lett, 1980-ban az Amerikai dzsigolóval a sztárok és a szex-szimbólumok sorába emelkedett. Erre rátett egy lapáttal az 1982-es Garni-zóna (Tiszt és úriember), amely után fizetési csekkére akkora összeget írhatott volna, amekkorát akar. Ő azonban visszautasította a Die Hard és a Tőzsdecápák főszerepét, inkább spirituális fejlődésére összpontosított - a buddhizmus hívéül szegődött, humanitárius missziókat vállalt, aztán az 1993-as Oscar-gálán mondott Kína-ellenes beszédéért néhány évre kitiltották a rendezvényről.

1990-ben a Micsoda nő (Pretty Woman) című film őszülő hajú, de még mindig kisfiús mosolyú milliárdosaként tért vissza, aki beleszeret a Julia Roberts által alakított prostituáltba. (A rajongók kikövetelte, jóval halványabb folytatás 1999-ben készült el Oltári nő címmel.) Gere pályafutását a továbbiakban fura kettősség jellemezte: filmjei vagy taroltak, vagy a felejthető kategóriába kerültek. Néhány cím ezek közül: Dermesztő szenvedélyek, Sommersby, Vágyak vonzásában, Mr. Jones, Az első lovag, Legbelső félelem, Sakál. Az Ősz New Yorkban című szentimentális szerelmi történetért Arany Málna-jelölést, a Chicago című musical filmváltozatáért Arany Glóbusz-díjat kapott. Az ekkor vett táncleckéknek a Hölgyválasz című romantikus vígjátékban vette hasznát, tavaly pedig az érzelemdús Éjszaka a parton című romantikus drámában vállalt szerepet.

Gere 1991-ben vette feleségül Cindy Crawford szupermodellt, a házasság négy év után válással végződött. A színész ezután a modell és egykori Bond-lány Carey Lowell oldalán találta meg a boldogságot, 2000-ben fia is született. Idejét ma már főként humanitárius tevékenységek kötik le, jótékonykodik, küzd azért, hogy a világ minden részén élő bennszülött törzsek megtarthassák földjeiket, sokszor hívta fel a figyelmet Tibetre. Nehéz úgy meginterjúvolni, hogy ne kedvenc témájához kanyarodjon vissza - célja, hogy a vallásban elérje a teljes szabadságot, és készül az újjászületésre.

Ő az első férfi, aki a Vogue magazin címlapjára került, 1991-ben beszavazták a világ 50 legszebb embere közé, 1999-ben a legszexisebb férfi lett. Két éve óriási vihart kavart, amikor egyAIDS-ellenes rendezvényen Indiában arcon csókolt egy bollywoodi színésznőt. Kikapcsolódásként szívesen zongorázik (a Micsoda nő zongoraszólóját is "bevállalta"), két éve pedig a berlini filmfesztiválon jótékonysági gála keretében John Lennon Imagine című számát adta elő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását