2024. június 2. - Kármen, Anita

Van elég gáz, nem lehet krízishelyzet

Ukrajna már 25 milliárd köbméter földgázt helyezett el földalatti gáztárolóiban. Ez nagyjából már elég Európa őszi-téli gázellátásának a fedezésére - közölte Valerij Golubev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese.
2009. szeptember 2. szerda 17:44 - HírExtra
A Gazprom eddig többször hangoztatta azt a félelmét, hogy fennakadások lehetnek Európa gázellátásában, mert akadozva halad az ukrán gáztározók feltöltése. Golubev azt mondta szerdán, hogy már 25 milliárd köbméter földgáz van a tározókban. Európa biztonságos ellátásához 28 milliárd köbméterre van szükség - tette hozzá. A Gazprom-illetékes rámutatott arra, hogy ukrán tervek szerint a tározókat 32 milliárd köbméter földgázzal töltik fel.

A Gazprom az elmúlt hónapokban többször arra is figyelmeztetett, hogy gondok lehetnek az orosz gázszámla kiegyenlítésével. Ukrajna azonban most, ahogy már korábban többször is, idő előtt rendezte Gazprom-számláját.

Az ukrán gázipari cég, a Naftogaz, amelynek a szerepe kulcsfontosságú az orosz gáz Európába történő továbbításában, szerdán azt közölte, hogy megkezdte 1,6 milliárd dolláros adóssága átütemezésével kapcsolatos megbeszéléseit a hitelezőkkel. Az ukrán cég azzal számol, hogy az év végére sikerül lezárni a tárgyalásokat.

A Naftogaz szerdán azt is bejelentette, hogy jövőre várhatóan lényegesen nő az a tranzitdíj, amit a Gazprom fizet Ukrajnának a területén Európába irányuló gázexport után. A Gazprom most 1,7 dollárt fizet ezer köbméter/száz kilométerenként. A Naftogaz szerint jövőre a tranzitdíj 57-60 százalékkal 2,67-2,72 dollárra emelkedik. A Gazprom évente mintegy 120 milliárd köbméter földgázt juttat Európának Ukrajnán át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását