2024. május 3. - Tímea, Irma

Gyógyítás a természet erejével

Ma, azaz szeptember 8-án van a fizioterápia világnapja, azaz a természetes gyógymódok összességének ünnepe, amit hazánkban 1998-ban tartottak meg először. Annak emlékére, hogy 1951. szeptember 8-án alakult meg a Gyógytornászok Világszövetsége.
2009. szeptember 8. kedd 17:49 - Zelenij Linda
Az orvosi szakma „feketebáránya”

A fizioterápia a természet energiáit használja fel a gyógyítás érdekében. Ez a legősibb terápiás ág, melyet a megelőzésben, gyógyításban, valamint az utóbbi időben a rekreációban illetve a rehabilitációban is egyaránt sikeresen alkalmaznak( főleg kiegészítő kezelésként). Azonban nem összetévesztendő a fizikoterápiával, ami a köznyelvben a villanykezeléseket jelenti.

Sokáig a volt a másik három területhez képest (sebészi kezelés, gyógyszeres kezelés, pszihoterápia), pedig a fizioterápia majd egyidős az emberiséggel. Amikor az orvosi tudomány másik három területe még nem is létezett, az emberek már akkor használták.

A fizioterápia egy gyűjtőfogalom, ami magába foglalja a mechanoterápiát (gyógytorna, masszázs), elektroterápiát (villanykezelés), hidro- és balneoterápiát (előbbi egyszerű csapvízzel, utóbbi ún. gyógyvízzel történik), diétát, helioterápiát (napfürdőzés), pszichoterápiát (lelki kezelés) is többek között.

A fizioterápia fejlődését elsősorban a balneoterápia határozta meg: a gyógyforrások mellett más fizioterápiás beavatkozást nyújtó részlegeket létesítettek. Magyarország gyógyvízgazdagságát már a fürdőkultúrájukról is híres rómaiak és törökök is felfedezték, amit a mai napig is fennálló emlékek tanusítanak. 1891-ben orvosokból, mérnökökből, hidrogeológusokból - Magyarország első orvosi egyesületeként - alakult meg a Magyar Balneológiai Egyesület.

Fejlődése és népszerűsítése alternatívaként, vagy kiegészítő kezelésként sajnálatos módon, az elmúlt évszázadban igencsak lemaradt a gyógyszeres, sebészeti valamint pszichoterápia fejlődése mögött.

Csak természetesen

Fizioterápia csoportosítása
• elektroterápia:
o kis- és középfrekvenciás kezelés
• mechanoterápia:
o gyógytorna
o masszázs
o ultrahang
o trakció
• termoterápia:
o hydroterápia
o iszapkezelés
o kryoterápia
o infravörös
o fénykezelés
o nagyfrekvenciás kezelés
• fototerápia:
o helioterápia(természetes napfénykezelés)
o ultraviola
o lézer
o szolárium
o bioptron
• balneoterápia:
o fürdőkúra
o ivókúra
• klímaterápia
• inhalációs kezelések
Talán az utóbbi pár évben tapasztalható erőteljesebb fellendülés, elsősorban a technika rohamos fejlődésének, másrészt a finanszírozási rendszer változásainak köszönhetően. De jelentős tényező lehet még a lassú szemléletváltás is, mivel csak az utóbbi években növekedett meg az igény a természtes megoldások iránt. Ráadásul a kezelés helyileg, a beteg testrészen történik, sőt ha megfelelően és szakszerűen alaklamzzák semmilyen mellékhatása sincsen. Ezért fontos betartani, hogy a kezeléseket (járó- vagy fekvőbetegként) csak sorozatban, kúraszerűen szabad végezni, általában 8-10 alkalommal kezelési fajtánként, és csak fizioterápiás szakorvos írhatja ki. Rendszerint, komplex kezelést végeznek, tehát többféle kezelést folytatnak le egy időben, mert így a hatás sokkal kedvezőbb. A kúrát legfeljebb csak egyszer lehet megismételni ugyanazon évben hat hónap elteltével.

A fizioterápia tehár természeti, azonbelül is elsőssorban fizikai energiákkal történő gyógyítást jelenti.Természetes enerigia: elektromos( villám, elektromoshal), hőenergia (napfény), mechanikai (mozgás, masszázs), mágnes (föld mágneses tere), atom (radioaktiv gyógyvíz, földsugárzás), kémiai (gyógyvíz, gyógyföld). Ezeket az energiákat, azonban általában mesterségesen állítják elő. pl. fény.

Tippek otthonra

Jegelés

Akut ízületi gyulladásra, ínhüvelygyulladásra, isiász okozta fájdalomra, gyulladás enyhítésére valamint kék foltok megelőzésére/enyhítésére kitűnően alkalmas. A vizes ruhára sose tegyünk neljlont, mert az csak fokozza a panaszokat. A jeges borogatást 10-20 percig hagyjuk az érintet területen, majd cseréljük le. Éjszakára felesleges fennhagyni, mivel úgyis kiszárad. Ha jégtömlőt használunk, a bőr és a jeges pakolás közé tegyünk valamilyen ruhát, hogy elkerüljük a fagyásos sérüléseket.

Meleg borogatás

Fájdalom enyhítésére, görcsök csökkentésére alkalmas, makacs, krónikus fájdalom, és gyulladás esetén. Használhatunk paraffint, iszapot, vagy meleg sót. A kezelt testfelületet borítsuk be ruhával is, és hagyjuk 20-30 percig. Heveny gyulladás esetén semmiképpen se alkalmazzuk a meleg borogatást.

Speciális pakolások


A gerincbetegségeket kísérő fájdalmak enyhítésére, mint például az izomgörcs és izomfeszülés, kivállóan alkalmas a ritexpakolás. (15-20 komponensből álló pakolás, amivel a fájdalmas testrészt bekenjük, lefedjük fóliával, majd meleg takaróval betakarjuk.)

Az izületi gyulladás és fájdalom remekül méréskelhető a jód tartalmú antiflogisztin pakolással, amit 12-14 óráig kell a kezelt területen hagyni.

Tehermentesítés


Habszivacs nyakgallér, illetve húzókészülék segítségével csökkenthető a nyak terhelése, ezáltal a nyakizomzat feszessége. Mindez a fájdalom csökkenésével jár (például nyaki- diszkopátia). Csökkenthető az ágyéki porckorong terhelése, ezáltal a derékfájás, fűző átmeneti használatával. Háromszögletű kendővel a nyakba felkötött kar esetén csökken a váll terhelése és fájdalma. Csípő húzó-készülékkel csökken a csípőízület fájdalma arthrosisban, csípőízületi gyulladásban. Csökkenti a derékfájást az ún. Fowler-helyzet: hanyatt fekvő helyzetben a térdet behajlítjuk és a lábszárakat több párnával megemelve megtámasztjuk.

Csökkenthető a derékfájdalom úgy is, ha hasonfekvéskor a has alá kényelmes magasságú párnát helyezünk.

Jó megoldás lehet még a manuálterápia, azaz csontkovács, a nyak-, hát- és derékpanaszok enyhítésre. Fontos, hogy a manuálterápia megkezdése előtt a mozgásszervi beteg alapos orvosi kivizsgálása megtörténjen, mivel bizonyos körülmények esetén (csigolyagyulladások, daganatok stb.) a kezelés nemcsak, hogy eredménytelen, hanem ártalmas is lehet. Hazánkban csak orvos, illetve gyógytornász végezhet manuálterápiát, ha a speciális tanfolyamok keretén belül elsajátította a tananyagot.

Illetve érdemes tájékozódni az alternatív eljárások terén, amik javarészt a természetgyógyászathoz tartoznak: akupunktúra, homeopátia, fitoterápia, refelxológia, relaxációs módszerek, biofeedback, Alexander-módszer.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását